LynxCare, of hoe AI artsen helpt om betere zorg te verstrekken

LynxCare Clinical Informatics is een Leuvense startup dat opgericht werd door een arts en een apotheker. De startup ontwikkelde een bijzondere en veilige methode van gegevensverwerking voor een accuraat en volledig overzicht van data, die ook gebruikt kan worden in het elektronisch patiëntendossier. Het doel van deze nieuwe technologie (Text Mining en Artificiële Intelligentie), is om data die vandaag verspreid zijn over verschillende bronnen te vertalen in bruikbare inzichten voor de patiënt, de arts en het ziekenhuis.

Naast klinische studies, is het moeilijk om de impact van nieuwe medische praktijken te evalueren. Er zijn heel wat vragen, en om antwoorden te vinden is het quasi eindeloos ingeven van gegevens onvermijdelijk.

Met de ontwikkeling van geïnformatiseerde medische dossiers, zou men kunnen denken dat de gang van zaken in de klinische routine wordt vergemakelijkt. Verbeteren zorgpaden de diabetessterfte? Welke patiënten hebben het meeste baat bij de percutane aortaklepvervanging? Verlaagt fysiotherapie de opname in de spoeddienst voor COPD? Het zou volstaan om de geïnformatiseerde database te bevragen om een antwoord te krijgen.

Maar in werkelijkheid blijkt dat niet het geval te zijn. Artsen en onderzoekers wijzen op het gebrek aan interoperabiliteit, de ontoegankelijkheid van gecodeerde gegevens en het manueel invoeren van gegevens in statistische tabellen. De tijd die daaraan besteed moet worden brengt bovendien aanzienlijke kosten met zich mee.

Met een beetje hulp van de artificiële intelligentie

Die problemen kunnen verholpen worden met behulp van artificiële intelligentie. Het AI-systeem van LynxCare Clinical Informatics werkt in de Microsoft Azure cloud. De gegevens worden op een veilige manier behandeld, de vertrouwelijkheid komt niet in gevaar en de artsen kunnen de data raadplegen. LynxCare leest en codeert automatisch verslagen van operaties, observaties en consultaties. De informatie wordt opgeslagen in een databank die in real time geüpdatet wordt. De software wordt al gebruikt in het kader van het geïntegreerd traject voor heupprothesepatiënten in het Ziekenhuis Oost-Limburg en in het traject voor Cardiologie in het AZ Delta in Roeselare.

De kwalitatieve gegevens kunnen samen met de gebruikelijke kwantitatieve informatie, die gebruikt wordt om de doeltreffendheid van de zorg in te schatten, de klinische praktijken grondig veranderen. Bij het KCE loopt een studie naar deze “Patient Reported Outcomes Measures” (PROMs).

Artificiële intelligentie in dienst van de arts en de patiënt voor betere zorg, het is niet langer science fiction.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.