Over e- en AI-kanaries en het einde van T1D

Het Leuvense And; het ‘Festival op het snijvlak van health, high-tech & creativiteit’ in Leuven was met meer dan18.000 bezoekers beslist een succes.

Een van de topics die op het ‘Festival’ aan bod kwamen was ‘The Future of Health’. 

Professor Koen Kas  en ontwerper Jasna Rok  hadden het over ‘een wereld waarin niemand ziek zal zijn’.  Professor Kas haalde het voorbeeld aan van artsen in bepaalde delen van het Oude China waar artsen alleen betaald werden als de patiënt gezond bleef.

“Vandaag beschikken we over heel wat gegevens, maar het komt er op aan om die om te zetten in wijsheid”, aldus de oncoloog. “Die data kunnen niet alleen opgeslagen worden in een pc, maar bijvoorbeeld in kledij -vanwaar de medewerking met designer Rok-, door middel van sensoren die de moderne versie kunnen zijn van de kanarie in de koolmijnen.” Sokken die voetproblemen kunnen opsporen bij diabetici, bh’s die tumoren detecteren, sensoren die toegang tot Netflix onmogelijk maken als je niet genoeg beweegt, slimme kleren voor kinderen met ADHD, kortom, kleren die de nieuwe kanarie in de mijnen kunnen zijn of ‘fashion als interface’, de mogelijkheden zijn onbeperkt.

Daarna sprak professor Chantal Mathieu  over ‘The end of Typ 1 diabetes as we know it’. “Ik breng u terug naar de huidige realiteit. Het is goed om te dromen, maar om de gezondheidszorg ‘slimmer’ te kunnen maken moet je de zowel de pathologie als de anatomie kennen en die zijn vaak bijzonder complex, zowel op het vlak van de opsporing, follow-up als op het vlak van mogelijke behandelingen.”

“Het onderzoek naar diabetes evolueert ontzettend snel, van de ontdekking van insuline in de vorige eeuw, tot nieuwe insuline, artificiële intelligentie die helpt bij het nemen van therapeutische beslissingen, slimme pennen en insulinepompen en transplantaties, tot en met de hoop op preventie. Het lijken babystapjes, maar we gaan wel vooruit”, aldus de professor.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.