Primeur in Wallonië: exoskelet en Innowalk in Vivaliaziekenhuis van Libramont

De dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie van het hôpital Vivalia in Libramont stelt twee nieuwe tools ter beschikking van patiënten: een exoskelet voor volwassenen en een Innowalk voor kinderen.  

De toprevalidatietools maken het mogelijk om mensen met beperkte bewegingen, of zelfs quadriplegie, te helpen om op een begeleide manier te lopen. Het Exoskeleton is voor volwassenen en de Innowalk is in dit geval aangepast aan kinderen, maar de tool bestaat ook voor volwassenen. Deze innovatieve technologieën zijn complementaire instrumenten voor conventionele behandelingen en zorg en dragen bij aan de verbetering van de gezondheid en onafhankelijkheid van patiënten.

Opstaan, rechtstaan en lopen  
Het exoskelet EKSO GT is een hulptool die vrije beweging en het zoeken naar evenwicht door mogelijk maakt. Het is een ‘robotharnas’ uitgerust met motoren en sensoren in de gewrichten en ledematen die patiënten helpen opstaan en lopen. De computer berekent niet minder dan vijfhonderd keer per seconde het stappatroon en de zwaaifase die nodig is om te blijven stappen. Een module maakt diverse elektronische aanpassingen mogelijk, afhankelijk van de mogelijkheden, de progressie en de behoefte aan ondersteuning van de patiënt.

Wetenschappelijke studies tonen steeds vaker het belang aan van het gebruik van het exoskelet vanuit therapeutisch oogpunt. Bewegen heeft verschillende voordelen voor de patiënt en afhankelijk van de pathologie van de patiënt kan het exoskelet een hulpmiddel zijn bij het herstel van de loopfunctie. Het exoskelet is ook een technisch hulpmiddel voor de fysiotherapeut die opgeleid is om met dit soort tool te werken.

Verschillende Waalse ziekenhuizen hebben de tool al getest, maar in de vorm van een eenmalige test. Het Libramont-ziekenhuis is het eerste Waalse ziekenhuis dat profiteert van de huurmogelijkheid op langere termijn, waardoor patiënten meerdere keren gebruik kunnen maken van het exoskelet. Er zijn vier tot vijf sessies nodig om het therapeutisch doel te bereiken.

Het huren van de exoskelet werd mogelijk gemaakt met de steun van de Fondation luxembourgeoise Wonschstaer.

Innowalk loophulp voor jonge patiënten  
De Innowalk is een tool die kinderen met een lichamelijke beperking toelaat in staande houding bewegen. Het toestel maakt gebruik van virtuele realiteit met een ludiek aspect dat vooral bij kinderen in de smaak valt. In het hôpital Vivalia wordt de Innowalk gebruikt voor het behandelen van patiëntjes in het Centre Eclore. 

Met de Innowalk kunnen kinderen zitten, opstaan en bewegen. De patiëntjes kunnen veilig en comfortabel bewegen en de kinesitherapeut die de handen vrij heeft, kan zich helemaal concentreren op het begeleiden van de patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.