WaitLess: een app om overbelasting op de spoed te vermijden

De National Health Service (NHS) test in verschillende regio’s in het VK een app om patiënten met niet al te ernstige pathologie te verwijzen naar de minst overspoelde spoeddienst of zorgcentrum dat gecoördineerd wordt door een huisarts. Het doel is om de spoeddiensten in staat te stellen om de ernstigste gevallen te behandelen en om de wachttijden te verkorten.

In het Verenigd Koninkrijk gaan elk jaar drie miljoen patiënten naar de spoed, terwijl ze ook elders verzorgd zouden kunnen worden, in behandelingscentra die gecoördineerd worden door een huisarts of een apotheek van wacht. Sinds vier jaar halen de spoeddiensten van de NHS niet het streefdoelpercentage om 95% van de patiënten op te nemen of door te verwijzen binnen de vier uur. Om daar wat aan te doen startte de NHS in een aantal regio’s met het gebruik van de WaitLess app.

De app werd ontwikkeld door een huisarts uit Kent, dr. John Ribchester, en moet patiënten met niet te ernstige pathologie een inzicht geven in de wachttijden in verschillende diensten en centra zodat de spoeddiensten zich kunnen concentreren op de behandeling van levensbedreigende pathologie.  

WaitLess is gebaseerd op gegevens van de NHS zoals de wachttijden voor opname en ontslag en schat de wachttijden zodat de patiënt weet waaraan hij zich kan verwachten.

Volgens medisch directeur van de NHS prof. Stephen Powis is het belangrijkste doel van de app patiënten te sensibiliseren voor het feit dat de spoed niet noodzakelijk de beste oplossing is voor de behandeling van hun probleem.  

Urgentieartsen zijn eerder sceptisch wat het nut WaitLess betreft. Voorzitter van het Royal College of Emergency Medicine dr. Taj Hassan zegt dat het voordeel van de app wellicht minimaal is. “Het échte probleem van de spoeddiensten is het gebrek aan bedden voor zieke patiënten”.

De app wordt vandaag gebruikt in tien regio’s.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.