WHO lanceert nieuw wereldwijd digitaal gezondheidsinitiatief

Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Volksgezondheid van de G20-top heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in samenwerking met het Indiase voorzitterschap van de G20, officieel een wereldwijd digitaal gezondheidsinitiatief gelanceerd. Dit ambitieuze initiatief, bedoeld om de transformatie van digitale gezondheidssystemen te versnellen, zal worden ondersteund door een netwerk en platform onder toezicht van de WHO.

Deze aanpak is perfect in lijn met de Global Digital Health Strategy 2020-2025, waarvan de uitvoering wordt georkestreerd door de WHO. Het belangrijkste doel is het centraliseren van standaarden, best practices en middelen op wereldwijde schaal om een effectieve digitale transitie op het gebied van gezondheid te faciliteren.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, sprak zijn dank uit aan de G20-landen en in het bijzonder aan het Indiase voorzitterschap voor hun niet aflatende steun. Hij benadrukte dat "de WHO zich inzet om samen te werken met landen om de toegang tot hoogwaardige digitale oplossingen te verbeteren en zo een gezondere en rechtvaardigere toekomst te bevorderen".

Erkenning van het belang van digitale gezondheid door lidstaten is niet nieuw. Sinds 2005 hebben meer dan 120 WHO-lidstaten een nationaal beleid of een nationale strategie voor digitale gezondheid aangenomen. De covid-19-pandemie heeft de noodzaak van een dergelijke overgang verder benadrukt, waarbij veel landen meer gebruik maken van digitale gezondheidstools.

Dr. Mansukh Mandaviya, de Indiase minister van Volksgezondheid, beschreef de dag als historisch voor de Gezondheidswerkgroep van de G20 en onderstreepte de collectieve vastberadenheid van de G20 om de vastgestelde prioriteiten om te zetten in concrete actie.

Het Global Digital Health Initiative richt zich op vijf belangrijke gebieden, waaronder:

  • Het ontwikkelen van gerichte investeringsplannen voor de transformatie van digitale gezondheid.
  • Het verbeteren van de communicatie en het bundelen van middelen en kennis.
  • Het versterken van het bestuur van digitale gezondheid.
  • En het intensiveren van technische en financiële ondersteuning voor de implementatie van de Global Strategy.
  • Verschillende belanghebbenden hebben al tal van financiële toezeggingen en toezeggingen in natura gedaan, waaruit blijkt hoeveel belang er aan dit initiatief wordt gehecht.

Voor de WHO is digitale gezondheid niet zomaar een voorbijgaande trend; het heeft zichzelf gevestigd als een vector voor het verbeteren van de gezondheidszorg. Het is actief op een aantal verschillende niveaus, van het ondersteunen van individuen in hun reis door de gezondheidszorg, tot het opstellen van duidelijke richtlijnen voor zorgverleners en het consolideren van gezondheidszorgsystemen.

> Voor meer informatie: https://www.who.int/initiatives/global-initiative-on-digital-health

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.