Europa zet door in onderzoek onafhankelijkheid Belgische privacywaakhond

De Europese Commissie zet de inbreukprocedure tegen België verder in verband met de onafhankelijkheid van onze Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Volgens de commissie zijn sommige leden van die privacycommissie niet vrij van beïnvloeding. Ze vroeg daarover meer uitleg aan ons land maar kreeg geen antwoord. Onder meer Frank Robben wordt genoemd deze context.

Volgens Europa zijn sommige leden van die privacycommissie niet vrij van beïnvloeding omdat ze zelf ook in het bestuur zitten van projecten die de commissie moet controleren. Denk aan de contactopsporing. Frank Robben, GBA-lid, die onder meer de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid leidt en het eHealth-platform, kwam in het vizier. Ons land kreeg twee maanden de tijd om op de vragen van Europa te antwoorden, maar deed dat blijkbaar niet.

Eerder al reageerde Robben met de stelling dat men hem "onterecht andere intenties toedicht".

Nu België de Commissie niet kon overtuigen, staat de volgende stap gepland: een verzoek 'met aandrang' om het EU-recht wel na te leven. Als dat niet gebeurt, wordt de zaak aanhangig gemaakt bij het Europees Hof van Justitie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.