Kamer keurt wettelijke basis Sciensano-databank goed

De plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor het wetsvoorstel dat de wettelijke basis legt voor de databank bij Sciensano waarin de gegevens van het contactonderzoek tegen het coronavirus worden samengebracht en voor de corona-app.

De verschillende bevoegde regeringen in ons land hadden daarover een samenwerkingsakkoord gesloten. Het gaat om de gezamenlijke behandeling van data van Sciensano en de contactcentra, inspectiediensten en mobiele equipes in de context van de contactopsporing bij personen van wie verondersteld wordt dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Het ontwerp beschrijft ook de finaliteit van de digitale toepassingen door contactopsporing (onder meer CoronAlert). Die moeten beantwoorden aan de GDPR. De apps mogen enkel vrijwillig geïnstalleerd worden. Sommige (geanonimiseerde of gepseudonimiseerde) data kunnen ook dienen voor onderzoek op de evolutie van de epidemie. Eens wanneer een KB het einde van de epidemie afkondigt, mogen de gegevens niet meer verder doorgegeven worden.

Dit akkoord vult een juridisch vacuüm op. Vlaams Belang stemde tegen, PTB onthield zich.

Tijdens de bespreking van het voorstel maanden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en Kamerlid Catherine Fonck (cdH) iedereen aan de app Coronalert te installeren op zijn smartphone.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.