Papierloos voorschrijven veralgemeend

Vanaf woensdag kan een arts een medicatievoorschrift meegeven zonder dat daar nog een papieren spoor van is. Op basis van eID, rijksregisternummer of een bewijs van het voorschrift op een smartphone weet de apotheker exact welke medicatie werd voorgeschreven. Wie wil, kan nog steeds een papieren bewijs meekrijgen.

Sinds 1 januari 2020 zijn artsen, tandartsen en vroedvrouwen in België verplicht om geneesmiddelen elektronisch voor te schrijven. De patiënt kreeg steeds een papieren bewijs mee met een unieke barcode, maar wie dat wenst, kan het nu volledig papierloos voorgeschreven krijgen.  

Door gebruik te maken van een elektronische identiteitskaart of rijksregisternummer kan een apotheker het voorschrift ophalen via een softwaresysteem. Wie een smartphone heeft, kan ook een elektronisch bewijs laten zien. "Als patiënt zal je kunnen kiezen hoe je het voorschrift meekrijgt", zegt dokter apotheker Katrien Thorré van Recip-e, een multidisciplinair team dat elektronische voorschriften mogelijk maakte in de Belgische gezondheidszorg.

Voordelen

De dematerialisatie heeft voordelen voor patiënt en zorgverlener.  Patiënten krijgen extra mogelijkheden om voorgeschreven medicatie op te halen en hoeven in uitzonderlijke situaties niet naar de huisarts voor een afspraak. De voorschrijver kan op zijn beurt de status van het voorschrift digitaal opvolgen en er zullen minder voorschriften verloren gaan. De apotheker tot slot kan beter advies op maat geven, hij krijgt immers het totaalplaatje van de voorgeschreven medicatie.

Tegen eind 2021 zal ook de mogelijkheid bestaan om een digitale volmacht te geven waardoor de patiënt niet meer in persoon naar de apotheek moet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 september 2021

    Aanbevolen literatuur voor onze " bestierders ":
    " De metamorfose van Kafka " op de laatste blz van De Standaard van vrijdag 24 september !
    Wschl onbegrijpbaar voor onze bestierders want staat nog op 1 papieren krant gedrukt !
    Succes !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 september 2021

    Zolang niet zwart op wit op het papier van het Staatsblad gedrukt staat dat alle oudere ervaren artsen moeten digitaal gaan met 1 universele stekker , zo lang " mogen " wij papieren voorschriften gebruiken !
    Bij de Ballastingen , den " recht" bank en den Notaris moet alles nog op papier staan !

  • Christian LAUWERS

    16 september 2021

    Ik behoor ook tot de uitdovende oude generatie. Graag zou ik eens méér willen horen. Niet over de geroemde voordelen van het digitale maar over hoe ik nog wél iets kan voorschrijven op papier.
    Kan het nog? Mag het nog en hoe?
    Of wordt het leren uit trial and error en het risico lopen om de patiënt hier van mee te laten 'genieten'?
    Het zou fijn zijn indien ook reëel met de senior rekening wordt gehouden bij het verstrekken van informatie. I
    k wacht er op.

  • Willem CEUPPENS

    16 september 2021

    Als je er even écht over na-denkt (of over vooraf-denkt), dan heeft dat "papierloos voorschrijven" (trouwens contradictio in terminis) geen enkel voordeel, tenzij voor hen die willen interessant doen of daar geld aan verdienen...

  • Jean Pierre LIESENBORGHS

    15 september 2021

    Ben 73 jaar en gepensioneerd sinds 2013. Voor mij is papieren voorschrift ook de enige mogelijkheid.

  • Gilbert DE KEYSER

    15 september 2021

    Als 74 jarige arts blijf ik voorschriften schrijven op papier zoals ik dat al 48 jaar doe.
    Toen ik startte in 1973 was het woord DIGITAAL nog niet eens uitgevonden.