Meer dan 200 klachten in Frankrijk over apparatuur van Philips voor slaapapneu

In Parijs hebben gisteren 217 mensen klacht ingediend in een dossier over ademhalingsapparatuur van Philips voor slaapapneu. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Drie van de klachten gaan over onvrijwillige doodslag, volgens de klagers kwam bij het gebruik van de CPAP-machines kankerverwekkende stoffen vrij. Ook in België worden de machines gebruikt. In 2021 adviseerde het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) dat stoppen met behandeling niet nodig was voor Belgische patiënten.

Philips riep in juli 2021 massaal vier types ademhalingsapparaten terug. De groep meldde toen dat gassen en deeltjes van een geluidsdempende schuimrubber konden vrijkomen onder bepaalde omstandigheden en ingeslikt of geïnhaleerd konden worden. Dat kon een risico vormen voor kankers op lange termijn. Eind 2022 verzekerde Philips na een testfase dat de apparaten toch binnen de veiligheidsnormen vielen en het "onwaarschijnlijk" was dat ze schade zouden berokkenen.

De Franse burgerlijke partijen voegden aan hun klacht een privé-onderzoek toe, dat volgens hen "de garanties van Philips volledig tegenspreekt". Ook het Franse nationale agentschap voor veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten trok naar de rechter tegen Philips. Volgens het agentschap had het Nederlandse bedrijf tekortgeschoten bij de vervanging van de apparaten. 

In Europa worden de machines door anderhalf miljoen mensen gebruikt en ook in België zijn patiënten afhankelijk ervan. Het FAGG communiceerde in juli 2021 al dat er "geen veiligheidsrisico lijkt te bestaan dat significant opweegt tegen de medische risico's die zich kunnen voordoen bij het stoppen van behandeling". Hoge temperaturen of luchtvochtigheid, die het vrijkomen van de deeltjes verergeren, zouden in België "hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde" zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.