Naar bio-inkt om organen te produceren met 3D-printers en eigen cellen

BIO INX is een nieuwe spin-off van de Universiteit Gent (UGent) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) dankzij de ondertekening van een exclusieve licentiedeal. Deze spin-off zet in op het ontwikkelen van bio-inkten om organen of menselijke 'wisselstukken' te produceren met behulp van 3D-printers. “De missie van BIO INX is om ons stukje van de 3D-bioprinting puzzel te leggen via de ontwikkeling van bio-inkten, materialen om organen te printen met eigen cellen”, zegt dr. Jasper Van Hoorick, CEO van BIO INX.

De missie van BIO INX is om een belangrijke bijdrage te leveren aan de 3D-bioprintingpuzzel via de ontwikkeling van performante gestandaardiseerde materialen. “We willen dit bereiken door de ontwikkeling van bio-inkten, om uiteindelijk het printen van organen met behulp van eigen cellen mogelijk te maken”, zegt Van Hoorick. “We willen zo ook performante alternatieven aanbieden voor dierproeven in geneesmiddelenontwikkeling.”

“Bij BIO INX focussen we op de ontwikkeling van materialen voor verschillende printtechnologieën, met een specifieke focus op licht (i.c. laser) gebaseerde hoge resolutie technologieën”, zegt Van Hoorick.

“In dat opzicht is de ultieme voedingsbodem voor deze spin-off ontstaan uit de expertise opgebouwd binnen UGent en VUB. UGent heeft aan de spin-off bijgedragen door middel van haar expertise op het gebied van materiaalontwikkeling. VUB door haar fotonica-infrastructuur en -kennis, zoals het laser gebaseerd printen.”

Polymer Chemistry and Biomaterials Group (PBM) is een UGent-onderzoeksgroep met een lange traditie in ontwikkeling van nieuwe polymeer-gebaseerde biomaterialen, oftewel speciaal ontworpen materialen die gebruikt worden om beschadigd weefsel in het menselijk lichaam te herstellen of te vervangen. B-PHOT Brussels Photonics is een VUB-onderzoeksgroep die werkt rond fotonica, ofwel onderzoek naar licht.

"We streven maximaal naar klinische translatie van onze biomaterialen dankzij onze interdisciplinaire samenwerkingen met celbiologen en chirurgen. De commercialisatie van bio-inkten is de perfecte tussenstap om dit in de toekomst te realiseren,” zegt Sandra Van Vlierberghe, professor aan UGent en medeoprichter van BIO INX.

"De universiteit is bij uitstek de plek waar kruisbestuiving tussen verschillende disciplines leidt tot disruptieve ideeën en innovatie, essentieel om de economische groei te stimuleren,” zegt Hugo Thienpont, Vicerector Innovatie en Valorisatie van de VUB. "Bij spin-offs is de technologie een essentiële factor, maar nog belangrijker is het team.  De revolutionaire spin-off BIO INX versterkt de positie van Vlaanderen als wereldleider in 3D-bioprinting en biotechnologie. BIO INX sloot onlangs een licentieovereenkomst af en zag daarmee het licht als spin-off van UGent en VUB.BIO INX team (foto): Agnes Dobos, Jasper Van Hoorick, Coralie Gréant, Aysu Arslan, ​ en Simin Salehi

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.