Nederlandse techneuten ontwerpen doe-het-zelfbeademingsapparaat

Nederlandse technici hebben een basaal beademingsapparaat ontwikkeld, waarvan ze het ontwerp binnenkort zullen vrijgeven. Zo kan "iedereen met basisgereedschap en technische vaardigheden" de machine zelf in elkaar kan zetten.

"We zijn hier vorige week mee begonnen, omdat we lazen dat een groot tekort aan deze apparatuur dreigde", vertelt Pieter Peeters, een van de initiatiefnemers. "Deze machine voldoet aan de minimale eisen. We zijn momenteel hard aan het werk om het design helemaal af te maken, er komen voortdurend pakketjes binnen met onderdelen. In het gunstigste scenario zijn we morgen of overmorgen klaar." Als alles dan goed werkt, komt het ontwerp vrij beschikbaar op de website freebreathing.org.

Het meest ingewikkelde onderdeel is de printplaat die het apparaat aanstuurt. FreeBreathing heeft die zelf ontworpen en verwacht die in samenwerking met andere bedrijven op termijn op grote schaal te kunnen leveren. Het is ook mogelijk om het apparaat door andere computers te laten aansturen, maar die moeten wel op de juiste manier zijn geprogrammeerd.

De makers gaan het apparaat zelf leveren voor 370 euro per stuk. Het kan worden aangestuurd door een telefoon-app.

De certificering is wel nog niet rond. Bij de Duitse certificeringsinstantie TÜV duurt dat 18 weken. De techneuten hopen daarom op snelle medewerking van het ministerie van Volksgezondheid. "Het is een kwestie van urgentie. We weten dat een ander initiatief in Spanje binnen een dag gecertificeerd was", zegt Peeters. Hij en zijn collega's wachten overigens niet op officiële certificering voordat ze het ontwerp publiceren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.