Nieuwe Europese Commissie - Vestager wil regels rond artificiële intelligentie voorstellen in eerste 100 dagen

Margrethe Vestager, kandidaat-vicevoorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor het digitale tijdperk en mededinging, wil in de eerste 100 dagen van haar termijn een voorstel op tafel leggen voor regels rond artificiële intelligentie. Dat zei ze tijdens haar hoorzitting in het Europees Parlement, waarin de Deense nooit echt in moeilijkheden kwam.

Margrethe Vestager is door de verkozen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aangeduid als uitvoerend vicevoorzitter 'voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk'. Tegelijkertijd behoudt de Deense de portefeuille Mededinging, waar ze zich de voorbije vijf jaar al op kon profileren.

Vestager werd dinsdag op de rooster gelegd in het Europees Parlement. Tijdens die hoorzitting beloofde ze om in de eerste 100 dagen van haar mandaat regelgeving voor artificiële intelligentie voor te stellen. "We moeten luisteren naar mensen met twijfels over technologie, en technologie creëren die te vertrouwen is", aldus de liberale. "We hebben regels nodig die ervoor zorgen dat artificiële intelligentie op een ethische manier wordt aangewend, en ik zal daar tijdens de eerste 100 dagen van mijn mandaat voorstellen rond doen", klonk het.

De Europese Unie is globaal gezien niet meteen een voorloper op het vlak van artificiële intelligentie, gaf Vestager toe, al hoeft dat voor haar niet per se problematisch te zijn. "Mensen zeggen dat de Chinezen alle data hebben en de Amerikanen al het geld, maar wij hebben de doelstellingen: Europese artificiële intelligentie is goed in gezondheid, milieu en transportoplossingen, en dat is exact waar je het toegepast wil zien. Daarom moeten we ook fondsen vinden om dat verder te ontwikkelen en meer te investeren."

Tegelijkertijd wil de Deense ook inzetten op sluitende wetgeving rond digitale dienstverlening, "om de manier waarop bedrijven data verzamelen, gebruiken en delen te reguleren".

Ook wat staatssteun betreft zal Vestager hard blijven optreden, zei ze, al kan ze dat niet alleen. "Zaken rond staatssteun zullen ons belastingssysteem niet eerlijker maken. Daarvoor moeten we de wetgeving aanpassen. Ik hoop dat de lidstaten mee luisteren."

Vestager kwam tijdens de drie uur durende hoorzitting nooit echt in de problemen, al blijft de combinatie van haar beide portefeuilles - digitale strategie en mededinging - ietwat moeilijk liggen. Vooral de christendemocraten van EVP en de conservatieve ECR-fractie hamerden op dat inherent belangenconflict. Vestager benadrukte dat beslissingen rond mededinging een collectieve beslissing van het volledige College blijven, en dat wetsvoorstellen met betrekking tot bijvoorbeeld interne markt door de bevoegde Commissaris opgesteld zullen worden. "Dat zal niet met mijn pen gebeuren", zei ze, al gaf ze wel toe dat "het wat extra aandacht zal vergen" om haar bevoegdheden te combineren.

Belgisch Europarlementslid Petra De Sutter (De Groenen/EVA), die de parlementaire commissie Interne Markt voorzit, vond het "zeker een interessante hoorzitting", zei ze na afloop. "We hebben een discussie gehad over wat het digitale tijdperk nu precies betekent voor consumenten, en ik was het meest geraakt door de quote dat China misschien de data heeft en de VS het geld, maar dat wij de doelstellingen hebben en artificiële intelligentie kunnen inzetten op een heel andere manier."

Ook de voorzitsters van de andere aanwezige commissies - Adina Valean voor Industrie en Irene Tinagli voor Economie en Monetaire Zaken - leken na afloop van de hoorzitting tevreden. "Het is duidelijk dat ze een belangrijke inspanning heeft gedaan om op onze vragen te antwoorden en ons kennis te laten maken met haar bedoelingen", zei Valean.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.