"Old ways won't open new doors"

Digitalisatie is een zekerheid voor de toekomst die vandaag vooral veel vragen oproept. Zeker met het oog op financiering en de nijpende personeelstekorten. Dat bleek ook op 23 mei jongstleden in de Amerikaanse ambassade in Brussel, waar een vijftigtal CEO’s van (universitaire) ziekenhuizen en topambtenaren present tekenden voor het rondetafelevenement “Old ways won’t open new doors.” Enkele oplossingen inzake medicatiebeheer werden aangereikt.

De rondetafel was een initiatief van ambassadeur Michael M. Adler en het internationaal medisch-technologische bedrijf Becton Dickinson (BD). 

Vincent Moncho Mas, Chief Information Officer van het Hospital de Dénia-Marina Salud in het Spaanse Alicante, deelde als eerste spreker zijn praktijkervaring. Toen het ziekenhuis in 2006 gebouwd werd in een public-private partnership, was één van de vereisten dat het volledig papierloos zou werken. Het ziekenhuis heeft dus al lang een digitaal Electronic Medical Records (EMR) systeem.

Moncho Mas ging specifiek in op de voordelen hiervan op het vlak van medicatiebeheer. Medicatiefouten terugdringen, de validatie, bereiding en administratie van geneesmiddelen zijn de voornaamste troeven. Het ziekenhuis installeerde daarnaast in alle afdelingen automatische verdeelkasten voor geneesmiddelen. Dat zorgde voor een stockreductie van 41%, een consumptiereductie van 20,9%, en er zijn 2,9 minder voltijdse eenheden nodig om de medicatie op de afdelingen aan te vullen.

Een dergelijk doorgedreven digitaal stockmanagement voor geneesmiddelen ligt in Europa (nog) laag,  vertelde George Valiotis, Executive Director van de European Health Management Association (EHMA).

2025 scharnierjaar?

Zo beschikt slechts 16% van de oncologische verpleegafdelingen en 25% van de afdelingen intensieve zorg over automatische verdeelkasten voor geneesmiddelen. Het mandaat van het European Medicines Agency (EMA) om het European Shortages Monitoring (IT) Platform (ESMP) op te zetten zal vanaf 2025 zichtbaarheid geven in de stock van (kritieke) geneesmiddelen. De European Health Data Space, eveneens verwacht in 2025, zal zorgcontinuïteit ondersteunen en real-world evidence en real-time data over het gebruik van medicatie geven. Duitsland speelt hierin een voortrekkersrol, met zijn Duitse Future Hospitals Digital Act en de Medicines Shortages wetgeving. Onder andere door een informatieplicht (elektronisch) voor apotheken die ziekenhuizen bevoorraden zodat men sneller zicht krijgt op mogelijke knelpunten in de bevoorrading. 

Davide Vicentin, Vice President Medication Management Solutions bij BD EMEA, besefte dat dit alles tijdrovend is: “Het gaat om een fundamenteel complex proces dat in ziekenhuizen tot 50 stappen kan inhouden van het tijdstip dat een medicament wordt geleverd in de ziekenhuisapotheek tot wanneer het wordt toegediend.” Zijn bedrijf biedt daarvoor oplossingen aan die tot closed loop medicatiebeheer moeten leiden.

sms en mens versus machine

Amazon Web Services (AWS) zoekt ook mee naar oplossingen, onder meer door nieuwe manieren uit te dokteren om zorgtoegang te geven om de ervaring voor de patiënt laagdrempeliger en eenvoudiger te maken. Zo zouden mensen makkelijker een telefoontje beantwoorden en zelfs een afspraak annuleren als een machine belt dan een sms-bericht te beantwoorden of een echte persoon. Tegenover een machine hebben ze niet het gevoel dat ze verantwoording moeten afleggen, luidde de verklaring. Een hypothese die nog verder moet worden onderzocht.

Het hielp volgens de firma alvast om in Spanje no-shows met 30% te verminderen met een chat bot en voice recognition. Een geautomatiseerd telefoontje herinnert patiënten aan hun afspraak, waarop ze kunnen bevestigen of afzeggen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

> "Digitalisering medicatieschema's als zet tegen ziekenhuisheropnames" (VAN)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.