RID-code van e-voorschrift aan patiënt volstaat per mail of SMS (Covid-19)

Om de verspreiding van het virus COVID-19 tegen te gaan is het voor voorschrijvers van geneesmiddelen mogelijk – met de toestemming van de patiënt – om geen papieren bewijs van elektronisch voorschrift aan de patiënt te bezorgen, maar wel de RID-code van het voorschrift via een andere communicatiemethode (e-mail, telefoon, Skype, enz.). Het Riziv schiet ook 4,5 miljoen voor de wachtposten voor.

​Dat meldt het Riziv dat zelf dicht is wegens de pandemie, ‘maar wel volledig operationeel’. Gedurende de periode van de crisis door Covid-19 kunt u de RID-code van het e-voorschrift -- en de bijbehorende letters en cijfers die automatisch met de barcode zijn gegenereerd -  bezorgen aan de patiënt. U doet dat via een andere communicatiemethode (e-mail, telefoon, Skype, enz.). De overdracht van de unieke RID-code, inclusief de automatisch gegenereerde en bijbehorende letters en cijfers, respecteert de bepalingen van de GDPR.

Apotheek

In de apotheek deelt de patiënt de RID-code (of de automatisch gegenereerde en bijbehorende letters en cijfers) mee aan de apotheker, die het geneesmiddel aan de patiënt zal afleveren en het e-voorschrift zal archiveren.

Deze nieuwe maatregel vult de mogelijkheid voor artsen aan om telefonisch medisch advies te geven in de context van Covid-19.

Wachtposten

Wachtposten ontvangen verder een voorschot om extra kosten rond Covid-19-bestrijding op te vangen. De wachtposten ontvangen normaal gezien hun voorschot eind juni. Nu ze extra kosten hebben door de Covid-19-bestrijding, willen we hen tegemoet komen en ontvingen ze dit voorschot in principe ten laatste gisteren, op 23 maart 2020. De betaling van de 2de schijf van 20% van het werkingsbudget 2020 is goed voor een totaalbedrag van 4.513.000 euro.

Wie hierover nog vragen heeft, kan terecht op covid19@riziv-inami.fgov.be. 

Meer algemene info rond covid-19 is te vinden via www.info-coronavirus.be of via 0800.14.689 van 8u tot 20u

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jean-Marie BERTHOT

    24 maart 2020

    Wie betaalt die voorschriften ?