Speciale handschoenen laten voelen wat MS-patiënt voelt (AZ Alma)

AZ Alma pakte uit met een Belgische primeur die mantelzorgers in de huid van de MS-patiënt doet kruipen, en wel met speciale handschoenen uit Groot-Brittannië en de steun van Roche.

Afgelopen weekend namen ruiim 100 mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn bij MS, deel aan een infosessie rond pijnklachten bij MS. In AZ Alma (Eeklo) kregen ze door de firma Roche de kans om een Belgische primeur voor te stellen: de firma leende speciale handschoenen uit voor de allereerste MS-glove Experience. Het werd een heel leerrijke ervaring.

Haptische handschoen 

In de context van Werelddag Multiple Sclerose nodigde het neurologenteam (1), MS-Liga Vlaanderen en het Zorgnetwerk AZ Alma afgelopen zaterdag meer dan 100 zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden uit op deze inspirerende infosessie rond pijnklachten bij MS. Om de genodigden duidelijk te maken hoe een persoon met MS de uitdagingen van dagelijkse taken ervaart, konden zij via een haptische handschoen en een sterk staaltje virtual reality even in het hoofd van een MS-patiënt kruipen.

Met een hoofdtelefoon, VR-bril en handschoenen werden bepaalde symptomen gesimuleerd zoals beperkte bewegingsvrijheid, tremor en beperkte hand-oogcoördinatie. Voor deze beleving in primeur kwam speciaal een technicus ‘overgevlogen’ uit Groot-Brittannië.

Dat AZ Alma met de Belgische primeur van deze awareness-tool uit kon pakken, is geen toeval, aldus de organisatoren. "AZ Alma is immers hét referentieziekenhuis voor Oost- en West-Vlaanderen wat betreft de opvolging van personen met MS. Daarin spelen het pionierswerk van dokter Danny Decoo en zijn collega’s en ons expertisecentrum MS/ALS een vooraanstaande rol. Bovendien zit bij Roche, net zoals bij AZ Alma, innovatie in hun DNA."

(1) dr. Danny Decoo, dr. Stéphanie Hostenbach, dr. Katleen Bruylant, dr. Chantal Drieghe en dr. Véronique Meire

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.