UZ Brussel brengt nieuwe techniek om hartritmestoornissen te behandelen naar België

Het UZ Brussel (VUB) heeft voor het eerst in België een nieuwe techniek gebruikt om abnormale hartritmes in kaart te brengen. Het nieuwe hartmapping- en ablatiesysteem Affera van het Amerikaanse medisch technologiebedrijf Medtronic moet daarbij vooral de meest voorkomende vormen van hartritmestoornissen opsporen, zoals voorkamer- of boezemfibrilleren, ze blokkeren en ze in kaart brengen bij de patiënt. België wordt zo na Duitsland het tweede land ter wereld dat de nieuwe techniek toepast, aldus UZ Brussel.

Wereldwijd worden meer dan 60 miljoen mensen getroffen door voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis. De hartritmestoornissen zijn het gevolg van abnormale elektrische activiteiten in de longaders, die in het hart terechtkomen en kunnen leid en tot beroertes, tromboses of hartfalen. 

De aandoening wordt doorgaans behandeld via het inbrengen van een katheter via de liesader naar het hart. Op die manier trachten dokters de ritmestoornissen in het hart te blokkeren, ook wel ablatie genoemd.

Professor en elektrofysioloog Carlo de Asmundis (UZ Brussel) behandelde donderdag voor het eerst een patiënt met nieuwe technologie voor deze katheterablatieprocedure, waarbij de hartritmestoornissen in realtime in kaart gebracht worden en de elektrische prikkels worden geblokkeerd. 

"Deze nieuwe behandeling is veiliger dan de eerdere behandelingen en werkt doelgerichter", zegt De Asmundis, diensthoofd van het Heart Rhytm Management Centre van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten in het UZ Brussel. "Dit in tegenstelling tot eerdere technieken, die niet doelgericht waren. Dit is de techniek van de toekomst voor de behandeling van hartritmestoornissen, omwille van het specifieke doelgerichte karakter en de veiligheid voor de patiënten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.