Geldigheid van e-voorschriften: wat verandert er op 1 oktober?

De dienst Recip-e meldt dat vanaf 1 oktober "alle software is geüpgradet van V2 naar V4", waarbij de toegang van de apotheker tot een e-prescriptie zal eindigen nu die afloopt. Recip-e volgt nu verschillende deadlines, o.a. voor voorschriften met een geldigheidsduur van meer dan 3 maanden tijdens deze technische overgangsperiode.

Ter herinnering, sinds 1 november 2019 is een verjaringstermijn van 3 maanden geldig voor een e-voorschrift, tenzij anders vermeld (uitdrukkelijke vermelding van een ander einddatum geldigheid). De tolerantieperiode voor oude papierrecepten eindigde eind januari 2020. Voor elektronische voorschriften loopt die tot uiterlijk 30 september 2020, totdat de software die door voorschrijvers en apothekers wordt gebruikt, is aangepast en de invoering van iets anders dan de standaard 3 maanden mogelijk is.

Recip-e meldt dat op 1 oktober "alle software wordt overgeschakeld van V2 naar V4" (*). Dit betekent dat de bovengenoemde softwareaanpassing is doorgevoerd. Recip-e legt uit dat het de geldigheid van voorschriften die met V4-software zijn aangemaakt, zal controleren op basis van het einde van de geldigheidsperiode.

Het principe is dat een apotheker geen toegang heeft tot een voorschrift dat op dat moment niet meer rechtsgeldig is. Als de voorschrijver afwijkt van de bekende 3 maanden, is de maximale geldigheidsduur van een e-prescriptie 1 jaar min 1 dag vanaf de creatie. Als het e-voorschrift op 1 oktober 2020 ingaat, is het uitvoerbaar tot maximaal 30 september 2021.

"Voorschriften door voorschrijvers met V2 software (met een geldigheidsduur van precies 3 maanden min 1 dag) zullen dezelfde regels blijven volgen als voorheen", gaat Recip-e verder, "totdat alle V2 software uit roulatie is genomen".

V2-voorschriften die na 1 november 2019 (en uiterlijk op 30 september 2020) zijn vastgesteld, zijn geldig tot maximaal 29 december 2020. Alleen voorschriften die voor 1 november 2019 zijn aangemaakt met V2-software zijn nog geldig in de apotheek tot uiterlijk 31 januari 2021. "Maar de apothekers zullen hun geldigheid handmatig moeten controleren. Dit zijn de enige voorschriften waarvan we de geldigheid niet kunnen/zullen controleren," zegt Recip-e.

Recip-e sluit af met een definitieve deadline: "Vanaf 1 februari 2021 zijn alleen nog voorschriften beschikbaar die met V4-software zijn aangemaakt." Alle V2-voorschriften zijn dan verlopen.

> Meer info op Recip-e.be

(*) V4 houdt een nieuwe versie, een nieuwe omgeving, in van Recip-e; de uitgevers van medische software hebben daarom hun product moeten aanpassen in die zin dat het een e-voorschrift kan uitgeven in overeenstemming met de nieuwe mogelijkheden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.