Voorschriften voor Oekraïense patiënten: drie situaties om rekening mee te houden

Nog niet zo lang geleden brachten we verslag uit over de situatie van voorschrijvers (huisartsen en specialisten) die Oekraïense patiënten behandelen. Vandaag maakt Recip-e de balans op van 3 situaties.

Onlangs vestigde Recip-e de aandacht op het feit dat artsen er niet altijd van op de hoogte waren dat de identiteitskaarten van buitenlandse ingezetenen (Oekraïense maar ook andere) niet door de apotheker konden worden gelezen 

Katrien Thorré, directeur van de Recip-e VZW, verklaarde bij die gelegenheid dat haar teams, in samenwerking met eHealth, de groep apothekers en de softs, "werkten aan de verbetering van het systeem".   Vandaag heeft zij een gedetailleerd overzicht van de drie mogelijke situaties waarmee de arts, of het nu een specialist of een huisarts is, kan worden geconfronteerd: 

1° Papieren of elektronisch voorschrift : als de (Oekraïense) patiënt nog niet door het onthaalcentrum Heizel en het Ministerie van Buitenlandse Zaken is gegaan (geen BIS, geen NISS), moet de arts een klassiek papieren voorschrift opstellen zodat de apotheker toegang heeft tot zijn voorschrift.

De arts kan echter elektronisch voorschrijven door via zijn software een BIS-nummer aan te maken en het nummer van het bewijs van voorschrift of de RID-code af te drukken.

De apotheker heeft dan toegang tot het elektronisch voorschrift...MAAR de patiënt kan zijn elektronisch voorschrift niet digitaal beheren

2° Elektronisch: De (Oekraïense) patiënt gaat langs de Heizel. Hij ontvangt een BIS-nummer, maar is nog niet naar zijn gemeente gestapt om zijn inschrijving te voltooien en zo zijn verblijfsvergunning "A" te ontvangen (hij heeft dus nog geen nationaal nummer). De arts kan elektronisch voorschrijven met behulp van het door de patiënt verstrekte BIS-nummer.   De apotheker heeft dan toegang tot het voorschrift... MAAR de patiënt kan zijn elektronische recepten niet digitaal beheren.

3° Papier en elektronisch: de patiënt heeft zijn verblijfsvergunning "A" gekregen en beschikt over een nationaal registratienummer (NISS).  De normale procedure is van toepassing.

De arts kan elektronisch voorschrijven via het NISS-nummer. Hij drukt het elektronische bewijs van voorschrift echter af omdat de apotheker het voorschrift niet altijd kan lezen omdat de nieuwe soorten identiteitskaarten problemen kunnen opleveren.  

Hoe komt het dat de apotheker in dit geval het recept nog steeds niet kan lezen? "Omdat in driekwart van de apotheken de software de nieuwe soorten ID-kaarten (al dan niet voor Oekraïners) nog niet kan lezen. De update moet worden uitgevoerd door een softwarebedrijf. Vanaf 1/6/2022 verwachten we dat elke apotheek deze kaart kan lezen.

De patiënt kan zijn voorschriften dan digitaal beheren.

> Zeven nieuwe ambulances Oekraïne

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.