Voor de goede toepassing van de regels over het beroepsgeheim en de persoonlijke levenssfeer is de aard van de opdracht belangrijk waarmee de arts belast is en ook de persoon die hem mandateert, aldus de Orde.
In een recent advies onderzocht de nationale raad de vraag of een arts een multidisciplinaire zorgstructuur mag financieren via crowdfunding.
De digitale gezondheid zal het zorguniversum zoals we het vandaag kennen radicaal veranderen. En die toekomst is niet zo ver af. De digitale gezondheid is vandaag al een feit en het magma pruttelt. Het is uiteraard niet uitgesloten dat de aangekondigde tsunami tot ontmenselijking van de zorg kan leiden. Maar hoe zinvol is het om angst te bestrijden?
De Orde schept klaarheid in de mogelijke verwarring over het bewaren en doorgeven van dossiers van een huisarts bij stopzetting van zijn/haar praktijk bij pensionering.
Binnen Building Healthcare for Tomorrow (BHCT) werd het debat gelanceerd naar aanleiding van de publicatie met sprekende titel: “NHS, computerfout bij borstkankerscreening kortte mogelijk leven in van 270 vrouwen”.
De Privacycommissie adviseerde ongunstig over de toevoeging van vingerafdrukken aan identiteitskaarten. Dat is een streep door de rekening van de federale regering. Die wou dat principe vanaf 2019 invoeren. De Tijd meldt dat de commissie het voorontwerp van wet afwijst omdat de maatregel zijn doel voorbijschiet en niet strookt met de privacywet.
De Franse Conseil National de l’Ordre des Médecins (CNOM) publiceerde een witboek en 33 voorstellen ‘voor de ontwikkeling van een digitale samenleving in dienst van patiënten en zorgverstrekkers’.
De geruchtmakende polsband Whoop voor topsporters die KRC Genk introduceert, wakkert het debat aan over de bescherming van de privacy.
Met een goed onderbouwd advies verduidelijkt de Orde hoe artsen websites moeten beheren, sociale media kunnen gebruiken en online contact met patiënten mogen onderhouden.
Opmerkelijk: de Orde van Artsen stuurt een advies samen met de Orde der Apothekers en de vertegenwoordigers van de Vlaamse en Franstalige patiënten om te waarschuwen voor de verkoop van geneesmiddelen op internet. Twee jaar geleden waarschuwde De Specialist voor dergelijke praktijken in Hautekiet (radio 1).
Medische gegevens inzien: wat zijn nu eigenlijk de argumenten pro en contra?
Voor de eerste keer verlopen de verkiezingen bij de Orde elektronisch. De redactie kwam ter ore dat enkele stemmers daarbij moeilijkheden ondervonden. Gaat het om geïsoleerde gevallen of stelt het systeem het geduld van de artsen te zeer op de proef?
Geïnformeerde toestemming, een begrip dat op zich al verwarrend is voor artsen. Kan men dan vragen dat de patiënt het goed begrijpt? Dat vroeg dr. Patrick Cras zich af op het Antwerpse symposium van 8 maart in het teken van informed consent.
Door een datalek bij iGuana stonden data van 150.000 onderzoeken in de AZ's Sint-Maarten (Duffel) en Sint-Jozef (Malle) van vzw Emmaüs een maand onbeveiligd op het internet. Afgevaardigd bestuurder van Emmaüs, Peter De Becker, ontkent dat de privacy van de bewuste patiënten in het gedrang kwam. Wel vindt hij de werkwijze van het bewuste bedrijf ondermaats.
Een nieuw publiek platform, betransparent.be, maakt financiële interacties van de farmaceutische industrie en de industrie van de medische technologie naar de zorgverstrekkers in België transparanter.
Een bevraging in maart-april van dit jaar peilde naar de aanvaardbaarheid van onderhuidse micro-chips die onze gezondheid opvolgen. De enquête liep ter gelegenheid van de Developer Week en leidde tot enkele verrassende resultaten.
In symposia over eHealth kan men er niet naast kijken: de bezorgdheid over de aansprakelijkheid van de huisarts bij het gebruik van de SumEHR is groot. Het is intussen duidelijk dat Vitalink, de elektronische kluis waarin de SumEHR wordt opgeslagen, een veilige omgeving is voor de confidentialiteit van de gegevens.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...