België behoort tot de meest geavanceerde landen op het gebied van e-gezondheid, volgens een nieuwe studie die in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd en onlangs is gepubliceerd. Met een maturiteitsscore van 100% staat het land samen met Estland aan de top van de Europese Unie, voor Denemarken (98%), Litouwen (95%) en Malta (94%).
De studie is gebaseerd op gegevens die eind 2024 zijn verzameld bij de nationale gezondheidsautoriteiten van de 27 lidstaten en IJsland en Noorwegen. Ze evalueert de implementatie van online toegang tot medische dossiers van burgers, een prioritaire doelstelling van het Europees Digitaal Decennium 2030. Deze voorziet dat alle Europeanen tegen 2030 toegang hebben tot hun elektronische medische dossier.
Algemene toegang tot medische gegevens
In België hebben alle burgers al toegang tot hun online medisch dossier. Het land biedt een volledig scala aan gegevenscategorieën, zoals elektronische voorschriften, analyseresultaten, ziekenhuisverslagen en vaccinaties. Het maakt ook gebruik van een beveiligd elektronisch identificatiesysteem dat voldoet aan de eIDAS-verordening, waardoor een hoog niveau van bescherming van persoonsgegevens wordt gewaarborgd.
Uit de studie blijkt dat bijna alle lidstaten (85%) nu beschikken over een gecentraliseerde dienst voor toegang tot elektronische medische dossiers. België is echter een van de weinige landen die een volledige dekking van de bevolking heeft bereikt met een maximale technische maturiteit voor alle beoordeelde subindicatoren.
Er blijven verschillen bestaan in Europa
Ondanks een algemene verbetering – de gemiddelde score van de EU is gestegen van 79% in 2023 tot 83% in 2024 – blijven er grote verschillen bestaan. Drie landen hebben hun score zien dalen en acht andere hebben geen vooruitgang geboekt. Daarentegen hebben Tsjechië (+26 punten), Roemenië (+17) en Ierland (+14) aanzienlijke vooruitgang geboekt.
Bovendien wijst de studie op een aanhoudende achterstand op bepaalde gebieden. Particuliere instellingen, rusthuizen en centra voor geestelijke gezondheidszorg blijven over het algemeen minder goed aangesloten op digitale diensten. Ook de toegang tot medische beelden en geïmplanteerde apparaten blijft in veel landen beperkt.
Een ondersteunend wetgevingskader
De inwerkingtreding van de verordening inzake de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EEDS) zou de dynamiek nog verder moeten versnellen. Deze verordening legt verplichtingen op inzake veilige toegang tot elektronische medische dossiers en versterkt de cyberbeveiliging van gezondheidsdiensten. Dit kader, in combinatie met de toenemende technische eisen, heeft tot doel gelijke toegang voor alle Europese burgers te waarborgen.
België bereikt nu al de doelstellingen voor 2030 en positioneert zich daarmee als een model op het gebied van digitale gezondheidszorg. De studie concludeert echter dat deze voorsprong alleen kan worden behouden als de inspanningen worden voortgezet, met name om particuliere dienstverleners te integreren en de beschikbaarheid van alle categorieën gegevens in realtime te verbeteren.
> Meer informatie op de website van de Europese Commissie