UZ Brussel ontwikkelt AI-tool om efficiënter zaadcellen op te sporen

Zaadcellen kunnen voortaan sneller en efficiënter opgespoord worden in het sperma via een nieuwe AI-tool ontwikkeld door onderzoekers van Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel, en Robovision Healthcare. De nieuwe technologie, genaamd T'easy, kan een belangrijke stap vooruit betekenen in het verbeteren van de effectiviteit van vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat meldt het UZ Brussel woensdag.

Bij mannen bij wie geen zaadcellen in het ejaculaat zitten kan een TESE-procedure, of testiculaire sperma-extractie, uitgevoerd worden. "Hierbij neemt de arts een klein stukje weefsel uit de teelballen om daaruit zaadcellen te isoleren. Die kunnen vervolgens gebruikt worden voor ICSI, een vorm van IVF waarbij een enkele zaadcel rechtstreeks in een eicel w ordt geïnjecteerd. Zo biedt TESE mannen met verminderde vruchtbaarheid toch een kans op biologisch eigen kinderen", aldus het UZ Brussel. De methode, die sinds 1995 gebruikt wordt, is ondertussen een routinebehandeling voor onvruchtbare mannen geworden, maar kent wisselende resultaten. Het is niet altijd even gemakkelijk om zaadcellen op te sporen.

De nieuwe technologie, T'easy, combineert een app, een aangepaste microscoop en artificiële intelligentie om zaadcellen in zaadbalweefsel volledig automatisch en snel op te sporen. Met een AI-model kan T'easy gemiddeld 98 procent van de aanwezige zaadcellen opsporen in slechts 10 minuten tijd.

"Dankzij T'easy kunnen we zaadcellen sneller en nauwkeuriger opsporen, wat wensouders sneller duidelijkheid geeft over de slaagkansen van hun vruchtbaarheidsbehandeling", duidt het universitaire ziekenhuis. "Bovendien verlaagt het de kans dat we bruikbare zaadcellen missen."

T'easy betekent aldus een aanzienlijke tijdswinst voor zorgverleners. Het manueel opsporen van de zaadcellen in het teelbalweefsel is immers arbeidsintensief, tijdrovend en vereist gespecialiseerde medewerkers, omdat zaadcellen in dit weefsel vaak schaars en moeilijk te vinden zijn.

De applicatie werd ontwikkeld in samenwerking met Robovision en dankzij steun van Vlaio en Innoviris. T'easy wordt voorlopig enkel gebruikt in het kader van onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank Comhaire

    24 juli 2025

    afwachten tot werkelijke resultaten bekend worden na een behoorlijk gecontroleerde trial! Het is niet de eerste keer dat dit centrum fantastische vernieuwingen aankondigt, die na korte tijd toch niet zo "fantastisch" bleken te werken!