Veel plotselinge sterfgevallen door hartfalen kunnen worden voorkomen dankzij artificiële intelligentie. Dat blijkt uit een nieuwe studie die onlangs is gepubliceerd in het European Heart Journal en is uitgevoerd door onderzoekers van Inserm, de Université Paris Cité en AP-HP, in samenwerking met Amerikaanse teams.
De wetenschappers hebben een netwerk van kunstmatige neuronen ontwikkeld dat de functies van de menselijke hersenen kan nabootsen om patiënten te detecteren die binnen twee weken een risico lopen op ernstige hartritmestoornissen. Dit instrument heeft meer dan 240.000 ambulante elektrocardiogrammen geanalyseerd die in zes landen (Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, India en Tsjechië) zijn geregistreerd, wat neerkomt op miljoenen uren aan hartslagen.
"We hebben ontdekt dat het mogelijk is om op basis van een analyse van hun elektrische signaal gedurende 24 uur, te bepalen welke personen binnen twee weken een ernstige hartritmestoornis kunnen ontwikkelen. Dit type aritmie kan, als het niet wordt behandeld, leiden tot een fatale hartstilstand", legt dr. Laurent Fiorina uit, eerste auteur van de studie, onderzoeker bij het laboratoire Paris – Centre de recherche cardiovasculaire (Inserm/Université Paris Cité), cardioloog bij het Institut cardiovasculaire Paris Sud en medisch directeur verantwoordelijk voor artificiële intelligentie bij Philips.
Het neurale netwerk kon in 70% van de gevallen risicopatiënten opsporen, met een nauwkeurigheid van 99,9% voor het identificeren van patiënten zonder risico. De onderzoekers keken met name naar subtiele signalen, zoals de tijd die nodig is voor elektrische stimulatie en ontspanning van de hartkamers tijdens een volledige cyclus.
Volgens dr. Eloi Marijon, onderzoeksdirecteur bij Inserm, hoogleraar cardiologie aan de Université Paris Cité en hoofd van de afdeling cardiologie van het Hôpital européen Georges-Pompidou (AP-HP): "Wat we hier voorstellen, is een paradigmaverschuiving in de preventie van plots overlijden.
Tot nu toe probeerden we patiënten met een risico op middellange en lange termijn te identificeren, maar we waren niet in staat om te voorspellen wat er in de minuten, uren of dagen voorafgaand aan een hartstilstand zou kunnen gebeuren. Dankzij artificiële intelligentie zijn we nu in staat om deze gebeurtenissen op zeer korte termijn te voorspellen en mogelijk in te grijpen voordat het te laat is. "
De toepassingsmogelijkheden zijn enorm. Het algoritme zou op termijn kunnen worden geïntegreerd in draagbare hartslagmeters of smartwatches om patiënten thuis te monitoren. De onderzoekers benadrukken echter dat er eerst prospectieve klinische studies moeten worden uitgevoerd voordat het algoritme op grote schaal kan worden toegepast.
“Het is essentieel dat deze technologie in klinische proeven wordt geëvalueerd voordat ze in de medische praktijk kan worden geïntegreerd”, benadrukt dr. Laurent Fiorina. “Maar wat we al hebben aangetoond, is dat artificiële intelligentie het potentieel heeft om de preventie van ernstige hartritmestoornissen radicaal te veranderen.”