Bio-hacking, de nieuwe trend?

Een bevraging in maart-april van dit jaar peilde naar de aanvaardbaarheid van onderhuidse micro-chips die onze gezondheid opvolgen. De enquête liep ter gelegenheid van de Developer Week en leidde tot enkele verrassende resultaten.

Er namen 115 experts in developement aan deel. Enkele percentages:

  • 36% meent dat onderhuids ingeplante chips een randverschijnsel zullen blijven, een ander derde meent dat ze echt nuttig zullen worden en weldra als normaal worden ervaren.  De meningen zijn dus verdeeld.
  • Meer dan de helft van de ondervraagden ziet bio-hacking als legitiem zolang de vrije wil gerespecteerd wordt. Het mag bijvoorbeeld niet worden opgedrongen, worden voorgeschreven of als voorwaarde worden opgenomen in een verzekeringspolis.
  • Chips inplanten gewoon als amusement wijst 42% af.
  • Slechts 11% zou echt beslissen tot de inplanting van een chip en dan alleen op medische gronden. Drie op de tien zouden het 'misschien' doen, zes op de tien niet.
  • Van diegenen die het wel eens willen proberen, zegt een overgrote meerderheid (83%) dat ze er wel mogelijkheden in zien om het leven te vergemakkelijken (deuren openen, digitale visitekaart, shoppinglijstje...). 13% schuift eerst en vooral beveiliging naar voren (digitale vingerafdruk...).

De overgrote meerderheid van de ondervraagden waren mannen, twee op de drie maakten deel uit van een developersteam, bijna alle anderen hadden een kader- of leidinggevende functie.

Enkele Duitse verzekeringsmaatschappijen zouden al volop denken aan bio-hacking.

P.S.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.