Een recente deontologische casus (1) handelt over een klacht tegen een arts-deskundige die werd aangesteld door het openbaar ministerie. Om zijn deskundigenverslag op te stellen, verschafte hij zich zonder dat dat mocht, toegang tot CoZo.
Het Collaboratief Zorgplatform staat bekend als digitaal samenwerkingsplatform dat patiënten, zorgverleners en zorginstellingen toelaat om snel en veilig medische gegevens uit te wisselen en te delen. In dit geval werd met die veilige deling van medische gegevens een loopje genomen. Dat althans was de mening van de advocaat van de betrokken patiënt.
Therapeutische relatie
Waar ging het om? De patiënt was betrokken bij een verkeersongeval en in die context werd de arts-deskundige aangesteld. Na het onderzoek formuleerde de dokter-expert zijn besluit maar daarvoor nam hij dus zijn toevlucht tot een onrechtmatige blik in het patiëntendossier via CoZo. Dat deed hij via de e-ID van de patiënt waarbij hij zich aanmeldde als ‘arts met een therapeutische relatie’. Weliswaar had hij de patiënt daarover ingelicht en bekeek hij haar dossier ook in haar bijzijn. Hij keek haar dossier in tot 20 jaar ver in het verleden.
Zijn verdediging: hij vond dat hij te goeder trouw had gehandeld. De klacht van de patiënt zette hij weg als een ‘procedureslag om het deskundigenverslag nietig te doen verklaren’.
Toen de arts door de Orde op het matje werd geroepen, bekende hij wel de deontologische fout, al hield hij vol dat hij niet wist dat hij CoZo niet mocht inkijken wegens de restrictie dat hij geen therapeutische relatie had met de patiënt in kwestie.
De provinciale raad besluit dat een tuchtstraf zich opdringt wegens deze deontologische tekortkoming en spreekt een berisping uit voor de arts.
(1) Het verslag van deze casus verscheen in het tijdschrift Q-ratio, editie januari-februari-maart 2023