Artsen Zonder Grenzen zet app in tegen antibioticaresistentie

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft een gratis app ontwikkeld waarmee niet-deskundige laboratoriumtechnici antibiogrammen kunnen meten en interpreteren en zo dus de gevoeligheid van bacteriën voor verschillende antibiotica. Met "Antibiogo" hoopt AZG op die manier antibioticaresistentie te vertragen, in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden, zo bericht de organisatie woensdag.

Antibiogrammen zijn essentieel voor artsen en helpen hen om de meest doeltreffende antibiotica voor te schrijven. Maar vandaag zijn het vooral microbiologen die antibiogrammen mogen interpreteren en die profielen zijn niet altijd beschikbaar.

"Dankzij Antibiogo kan elke microbiologische laboratoriumtechnicus, waar dan ook, een antibiogram rechtstreeks op zijn telefoon lezen en interpreteren en het resistentieprofiel kennen van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie van de patiënt", verklaart Nada Malou, hoofd van het Antibiogo-programma. 

"Dit zal het niet alleen mogelijk maken om patiënten te behandelen met de meest geschikte antibiotica, maar ook om antibioticaresistentie te verminderen." In 2019 veroorzaakte antimicrobiële resistentie (AMR) nog 1,27 miljoen doden. Als we niet ingrijpen, zou het de belangrijkste doodsoorzaak kunnen worden, met 10 miljoen sterfgevallen per jaar vanaf 2050, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie.

De app zal eerst gebruikt worden in de AZG-laboratoria in Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Jordanië en Jemen. Na het verkrijgen van de definitieve certificering in 2023, zal de Antibiogo beschikbaar zijn voor alle microbiologische laboratoria.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.