Belgische start-up ontwikkelt nieuwe 3D-scantechnologie met röntgenstralen

De Belgische start-up Deltaray heeft een 3D-scantechnologie ontwikkeld op basis van röntgenstralen die kwaliteitscontrole op of naast productielijnen tot honderd keer sneller maakt. De AI-oplossing van Deltaray, ondersteund door Universiteit Antwerpen en Imec.istart, werkt volautomatisch en aan productiesnelheid. De technologie is gericht op 'zero defect manufacturers' in de medische wereld en de automobiel- en 3D-printingindustrie.

Kwaliteitscontroles zorgen ervoor dat onderdelen die bij productiebedrijven van de band rollen, geen gebreken vertonen en voldoen aan de behoeften van de klant. Die kwaliteitscontroles creëren in sectoren zoals de automobielindustrie en de medische wereld echter steeds meer uitdagingen.

"De onderdelen worden alsmaar complexer, maar de inspectiemogelijkheden die de bedrijven voorhanden hebben voor kwaliteitscontroles, evolueren niet mee", vertelt Dirk Hamelinck, CEO van Deltaray. "Zero defect manufacturers zien hun marges smelten als sneeuw voor de zon, terwijl ze steeds meer investeren in tijd en mankracht om de kwaliteit voor hun cliënteel te waarborgen. Het aantal steekproeven verhogen of opteren voor een volledige menselijke inspectie biedt hier niet de duurzame oplossing die ze zoeken."

De nieuwe scantechnologie van Deltaray laat fabrikanten van kritische onderdelen toe om alle onderdelen op of naast de productielijn sneller dan ooit te controleren. "Met behulp van AI zijn we in staat om tien tot honderd keer sneller onderdelen te inspecteren dan andere CT-inspectiesystemen. Deze snelheid kan verder verhoogd worden met behulp van meerdere scans in parallel", legt Walter Nackaerts, Business director bij Deltaray, uit.

De start-up combineert 3D-technologie met röntgenstralen om een gedetailleerd 3D-beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel. Dat beeld wordt vervolgens vergeleken met het CAD-bestand, de modeltekening van het onderdeel, als kwaliteitsstandaard voor inspectie. De inspectie gebeurt volledig zonder menselijke tussenkomst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.