App Doktr nauwlettend gevolgd door syndicaten

De ziekenfondsen scharen zich achter de app Doktr van Proximus die nu eerst door Domus Medica wordt gefinetuned. Eerder wierpen ASGB/Kartel en Bvas een dam op om kwaliteitsredenen. Hun bezwaren zijn nog niet helemaal verdwenen, al laten ze ook een opening voor 'vernieuwing'. De syndicale vleugel van Domus Medica, AADM, blijft eveneens gereserveerd reageren.

"Ook wij waren niet zo enthousiast voor de app zoals die eerst werd voortgesteld", legt dr. Van Eygen uit. "Maar we hadden de keuze: de zaak mee opvolgen en zo de richting aangeven zodat we naar iets kwaliteitsvols evolueren, of anders niet meedoen, en wie weet wat er dan uit de bus komt." Het blijft een moeilijke spreidstand voor AADM dat de wetenschappelijke vleugel nu in het project ziet stappen met een onderzoekscontract. Maar dokter Van Eygen wijst er ook op dat we bij een totaalweigering de kust vrij laten voor andere -buitenlandse- mastodonten zoals de Googles of Facebooks van deze wereld. "Dit onderzoekscontract loopt één jaar, waarna we nog steeds kunnen evalueren terwijl we intussen expertise opbouwen."

Bij Bvas blijft de uitleg van AADM zwak: deze mensen gaven weliswaar wat meer uitleg bij hun positie, maar ze dragen twee petjes, aldus dokter Moens. Zowel ASGB als wijzelf stelden als absolute voorwaarden voor een dergelijke app dat er een voorafgaand patiëntencontact moest zijn en een bestaande therapeutische relatie. Daaraan moet zeker geschaafd worden. Proximus volgde de omweg via Domus Medica dat zo het laken naar zich toetrok. Het is niet erg duidelijk hoeveel geld met dit onderzoek gemoeid is. Bovendien zou AADM de zaken omdraaien: zij doen het onderzoek en zouden dan willen dat de werkgroep Van den Bruel-Belche die dit alles leidt, zich met haar voorstellen moeten aanpassen aan Proximus."

Eenzelfde geluid bij het Kartel: "Het antwoord en de uitleg over de app Doktr voldeden niet helemaal, reageert Thomas Gevaart. Oké dat AADM  liever proactief wil instappen dan gestuurd te worden. Maar niet alles is echt heel helder. Kartel staat op de rem omdat men scheepgaat met  een commerciële speler die nog geen duidelijk businessmodel heeft: wil Proximus verdienen via belastinggeld of via eigen bijdragen van artsen? We zijn tegen een  wildgroei van dergelijke initiatieven (gisteren werd dit bij het syndicaat nog intern besproken, red.).

> Doktr van Proximus krijgt ook ziekenfondsen mee

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.