Diabeten kunnen alarm krijgen bij te lage of te hoge suikerwaarden

Mensen met diabetes kunnen voortaan gealarmeerd worden indien hun glucosewaarden te laag of te hoog worden. Een sensor die de glucose meet, kan voortaan ook een waarschuwing uitsturen.

Tot voor enkele jaren dienden mensen die aan diabetes lijden hun suiker- of glucosewaarden te meten met vele dagelijkse vingerprikken. Een sensor op de bovenarm bracht daar verandering in. Patiënten bevestigen de sensor met daarin een minuscuul naaldje op hun arm. Daarmee worden de glucosewaarden geregistreerd en zijn ze bijvoorbeeld af te lezen via een app op de smartphone, of op een glucosemeter.

België is een pionier in het gebruik van de sensoren. Dat komt omdat toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in 2016 besliste om de sensoren terug te betalen voor diabetespatiënten type 1. 

Alarmwaarden

Nieuw is dat vanaf nu in ons land sensoren op de markt worden gebracht die ook alarm kunnen geven, bij te lage of te hoge glucosewaarden. Patiënten krijgen dan een waarschuwing, via de meter of de smartphone. Te lage waarden kunnen leiden tot gevaarlijke hypo's, met bewustzijnsverlies tot gevolg. De alarmtechnologie bestaat al langer, maar wordt vanaf vandaag ook geïntroduceerd bij de FreeStyle Libre 2 van producent Abbott. De FreeStyle Libre is veruit de meest gebruikte glucosesensor wereldwijd en ook in België.

"De alarmfunctie van FreeStyle Libre 2 kan belangrijk zijn voor een specifieke groep mensen, zoals kinderen of personen die een hoger risico hebben op hypoglycemia of hyperglycemia", aldus Hannah Nadir, verantwoordelijke voor diabetesbehandeling bij Abbott in België.

De nieuwe glucosesensor met alarmfunctie wordt volgens Abbott in België volledig vergoed voor diabetespatïenten van type 1, en gedeeltelijk voor andere diabeten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.