Recip-e: “uitstel ligt niet aan technische kwaliteit diensten”

Lieven Zwaenepoel, vicepresident van de APB, wil rechtzetten dat onlangs eHealth “helemaal plat lag”, zoals hij door ons geciteerd werd na de vergadering van het verzekeringscomité.

“Een van de schakels in de keten van e-gezondheid liet het afweten. Het was deze keer niet eHealth zelf. Er is een fall back procedure beschikbaar in dergelijke gevallen. Alleen was het niet duidelijk dat die wel werkte. En het duurde een eeuwigheid voor het probleem opgepikt en verholpen werd!”

“Wat precies fout liep, is dat de dienst die de validatie van de e-ID-kaarten doet, met een technisch euvel kampte”, aldus de APB-voorman. ”Daardoor waren e-gezondheidsdiensten als Recip-e en MyCareNet urenlang, van 22u ’s avonds tot na 11u ’s anderendaags, niet beschikbaar via de normale aanmeldingsprocedure. Je kon weliswaar inloggen met login en paswoord, maar dat bleek niet uit de foutmelding. Voor alle gebruikers van eHealth leek het als of eHealth niet werkte.”

Zo kwam het voor de gemiddelde gebruiker ook over?

“Dat klopt. En het is niet oké dat dat zo laat ontdekt en geremedieerd wordt. Maar mijn boodschap was genuanceerder dan dat. In de context van alle discussies en belangenconflicten daaromtrent wil ik dat toch preciseren.”

Toch werd de vooropgestelde deadline (1 juni) voor de tweede keer niet gehaald en dan kwamen er nog technische problemen bovenop. De spreekwoordelijke druppel?

“De digitalisering van de gezondheidszorg is nu eenmaal een proces dat met horten en stoten verloopt, dat is een feit. Maar we proberen met een aantal partijen samen toch een digitaal traject op te zetten, dat voortdurend doorkruist wordt door commerciële, syndicale en politieke belangen.”

Toch weet iedere computergebruiker dat als er iets herhaaldelijk verkeerd loopt en de helpdesk werkt niet, dat heel frustrerend is.

“Dat is zeker zo. Ik wil me niet mengen in de syndicale verkiezingen die momenteel bij de artsen aan de gang zijn, maar kan bevestigen dat het voor apothekers ook zo ervaren wordt. Dat moet beter als gebruik van e-gezondheid algemeen en zelfs verplicht wordt.”

Dat neemt niet weg dat dergelijke systemen uiterst grondig getest moeten worden vooraleer je ze loslaat op de gebruiker. Anders neemt de frustratie alleen maar toe. Kijk naar de Argenta-zaak.

“Er zijn heel wat euvels. Maar de kern van wat ik u probeer te vertellen: we moeten constructief én kritisch blijven. Het communicatietraject rond e-gezondheid en de implementatie van die diensten is complex. Het heeft te maken met wetgevend werk dat politiek geblokkeerd is rond andere thema’s, met technologische problemen en ook met gebruikersfouten en weerstand tegen verandering in de sector.”

“Het is zeker zo dat de helpdesk, de opvolging en de oplossing bij e-healthproblemen ondermaats is, maar het uitstel van verplicht elektronisch voorschrijven ligt elders en is niet gelinkt aan de technische kwaliteit van de diensten.”

Lees ook : > 10.500 huisartsen leveren 3,5 miljoen e-voorschriften aan in mei

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Erna VAN DE VELDE

    05 juni 2018

    Ben blij dat ik de 62 voorbij ben en Recip-e voor mij niet meer hoeft. De kosten die eraan verbonden zijn nu ik mijn praktijk afbouw ,zijn hallucinant en allemaal uit eigen zak. Ik denk dat vele oudere artsen er zo over denken.

  • Georges CASTEUR

    05 juni 2018

    De artsen hebben e-recipe niet gevraagd. Enkel de APB en Frank Robben.
    Toch hebben de artsen hun best gedaan om er aan mee te werken.
    Het argument van de informaticapremie is een vlieger die niet opgaat. Een premie is een som die je krijgt als je VRIJWILLIG meewerkt!

  • Frank JONGENEEL

    01 juni 2018

    Zolang er niet gereageerd wordt op de verzuchtingen van de gebruikers die minstens wekelijks zo niet dagelijks hebben af te rekenen met crashes, foutmeldingen, vastlopers en zelfs virusaankondigingen (Hallo Health One !) die puur aan het medisch pakket of zijn ehealth-connecties liggen, zou dit systeem nooit verplicht mogen worden.
    F. Jongeneel