Meer ziekenhuizen delen medische gegevens elektronisch

Voor een patiënt kan het zeer nuttig zijn om zijn of haar medische gegevens online in te kijken. Een patiënt die goed geïnformeerd is, kan zijn of haar behandeling beter opvolgen en hierover samen met de arts beslissingen nemen. Het vermindert ook mogelijke conflicten achteraf.
Net als in 2018 contacteerde het VPP (Vlaams Patiëntenplatform) alle Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen om dit in kaart te brengen. Sinds mei 2018 kan een patiënt makkelijker zijn of haar gegevens inkijken door de lancering van de website mijngezondheid.be. 

In totaal contacteerde het VPP dezelfde 105 algemene, psychiatrische en revalidatieziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel als vorig jaar. Deze keer via mail. 37 ziekenhuizen antwoordden niet. 

Alle types ziekenhuizen delen meer
Van de algemene ziekenhuizen deelt 89% (ten opzichte van 70% in 2018) ondertussen al elektronisch gegevens met de patiënt. Maar ook de psychiatrische ziekenhuizen (79% in 2019 ten opzichte van 59% in 2018) en revalidatieziekenhuizen (38% in 2019 ten opzichte van 25% in 2018) gaan erop vooruit.

Maar welke gegevens delen ziekenhuizen? 82% van alle ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel deelt elektronisch gegevens met de patiënt. 29% deelt alle categorieën van gegevens: RX-beelden, rapporten en resultaten, labresultaten, en ontslagbrieven. 47% deelt niet alle maar wel verschillende van deze categorieën en 6% deelt enkel RX-beelden.

Zijn er provinciale verschillen?
In vergelijking met 2018 ging elke provincie erop vooruit. De provincie waar het meeste ziekenhuizen (in %) al gegevens elektronisch delen is Oost-Vlaanderen. Daar deelt 92% van alle ziekenhuizen elektronisch gegevens met de patiënt. Brussel scoort het laagste, met 53%.

Ook dit jaar zijn de algemene ziekenhuizen (AZ), met 89% die elektronisch gegevens delen met de patiënt, de koplopers. Welke gegevens er elektronisch gedeeld worden verschilt. RX-beelden worden het meest gedeeld (in 49 AZ), gevolgd door laboresultaten (in 41 AZ), rapporten en resultaten (in 40 AZ), en ontslagbrieven (in 37 AZ). 30 algemene ziekenhuizen (48%) delen alle mogelijke categorieën van gegevens. In 2018 was dit nog maar 25%.

De psychiatrische ziekenhuizen delen ook steeds meer elektronisch gegevens met de patiënt. In 2019 deelt 79% van de psychiatrische ziekenhuizen elektronisch gegevens. Het gaat hier wel hoofdzakelijk over de ontslagbrief (22 ziekenhuizen, goed voor 65%) die gedeeld wordt, maar ook rapporten en resultaten worden af en toe gedeeld (4 of 12%).

Het VPP vraagt dat alle ziekenhuizen alle gegevens delen met de patiënt. Om als patiënt een actieve rol op te nemen, is het essentieel dat je over alle informatie beschikt. Die informatie ontvang je tijdens een gesprek met een zorgverlener, maar het is belangrijk dat je dit daarna nog eens kan nalezen, herlezen, terug opzoeken, bespreken met een vertrouwenspersoon of huisarts… Het VPP zal de ziekenhuizen blijven sensibiliseren en aansporen om dit mogelijk te maken. 

> Lees ook: https://flipflashpages.uniflip.com/3//61981/1108346/pub/html5.html#page/2

(c) vpp 2019

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.