Onlinehulp zet nieuwe stappen

Met de1ste Vlaamse scriptieprijs onlinehulp en Knooppunt-online zet de onlinehulp nieuws stappen.

Onlinehulp zit in de lift. Hulpvragers gebruiken meer en meer online tools en sociale media. Ook hulpverleners zijn online meer aanwezig. Vlaanderen sloeg die weg al een tijd in. Minister Jo Vandeurzen lanceerde daarom twee nieuwe initiatieven: een intersectoraal aanspreekpunt onlinehulp en de uitreiking van de eerste scriptieprijs onlinehulp.

Daarmee zijn zes van de tien stappen van het Vlaams actieplan onlinehulp gerealiseerd. De jury selecteerde twee laureaten:

  •  Ann Neefs met ‘Eerste hulp bij zelfverwonding in het digitale tijdperk’ (Thomas More): Er is online veel te vinden over zelfverwonding … maar waar blijft het welzijnsaanbod? Hoe kan de sector hierop inspelen en correcte en relevante informatie aanbieden?  Mensen die zichzelf verwonden zoeken niet snel hulp, ook niet voor wondzorg, tenzij absoluut noodzakelijk. Het is dus aangewezen deze moeilijk te bereiken doelgroep vorming te bieden aangaande wondzorg om de schade te beperken. Laagdrempelige onlinehulp kan dan een oplossing bieden.
  • Laura Van Cauwenberghe met ‘Het gebruik van pictogrammen tijdens de zwangerschap.’ (Arteveldehogeschool): Goede communicatie in de zwangerschap is essentieel maar soms loopt de communicatie stroef. Beelden kunnen deze taalbarrières makkelijk doorbreken. Zeker als de beelden te consulteren zijn via een gebruiksvriendelijke app. Beelden kunnen deze taalbarrières makkelijk doorbreken.  Onze samenleving wordt superdivers. Het is noodzakelijk dat we elkaar blijven begrijpen. Pictogrammen kunnen hiervoor zorgen omdat ze taal overstijgen. De jury erkende deze thesis als relevant voor de gezondheidszorg. Bovendien was er oog voor financiële implicaties, user research, onderhoud en updates.

Op donderdag 10 maart reikte minister Vandeurzen de prijzen uit..

Knooppunt-online

Tot slot wordt het intersectoraal aanspreekpunt, Knooppunt-online, gelanceerd. Dit aanspreekpunt verzamelt info zodat de hulpverlener met al zijn vragen slechts op één plaats moet aankloppen.

Deze acties passen in het bredere parcours van onlinehulpverlening dat de Vlaamse overheid met de steun van het innovatieplatform Flanders’ Care uitstippelt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.