Voor de operatie van een zogeheten “hallux valgus” (scheefstand van de grote teen, waardoor een knobbel ontstaat aan de binnenzijde van de voorvoet) zet AZ Maria Middelares voortaan een innovatieve, holografische toepassing in
Oktober is de bewustwordingsmaand rond borstkanker. Een gelegenheid ook om samen met BRAVO, een overlegplatform tussen enerzijds de radiotherapeuten-oncologen en anderzijds de betrokken medische industrie, te focussen op de meest moderne en veilige bestralingstechnieken. Allen naar het symposium op 17 november!
Dokter Nicolas Mpotos heeft de wind in de zeilen met zijn nieuwe leermethode (via gaming) om reanimatievaardigheden te (her)trainen. Drie Vlaamse ziekenhuizen werken ermee of zegden toe om het uit te testen. Mpotos mikt nu op het marktleiderschap in België.
In de zorg leven heel wat fantastische ideeën, oplossingen voor kleine of grote problemen, lokaal of op Vlaams niveau. Daarom organiseert In4care de tweede editie van Zorgvinding. De winnaars kunnen rekenen op een mooie prijs.
Volgens de nieuwe Globale Innovatie-Index (GII) haalt België net de top-25. Nederland prijkt op plaats 2. Dat voor Europa. Op wereldvlak valt op dat China enorme vooruitgang boekt en de top-20 binnenscheurt op plaats 17, terwijl de VS terugzakt naar plaats 6.
Trefpunt Zorg organiseerde een innovatiekamp in samenwerking met het Blue Health Innovation Centre, In4Care en POM West-Vlaanderen. (foto: JdelM Photography)
Op zaterdag 28 april zakt een flink deel van de medische wereld weer af naar het gelijknamige symposium van het UZ Brussel. Een van de blikvangers wordt de presentatie van neurochirurg Johnny Duerinck. Hij houdt een stevig pleidooi voor het gebruik van de Hololens in de chirurgie.
Franse onderzoekers van het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) ontwikkelden een ‘serious game’ om artsen op te leiden voor consultaties. Bij die ersatz-consultatie moet de student interageren met een avatar met symptomen en een AI-systeem bij het aangeven van antwoorden.
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), verantwoordelijk voor Digitale Agenda, is een van onze gastsprekers op ons congres 'Me and My Hospital' (MeMHo). Hij zal het hebben over de manier waarop technologie onze maatschappij en het artsenberoep verandert. Maar ook over leiderschap.
De medische opleiding meer toegankelijk maken door gebruik te maken van virtuele realiteit. Dat is het voorstel van de Britse dr. Shafi Ahmed, een van de meest populaire chirurgen ter wereld op Twitter en Snapchat. Iets meer dan een jaar geleden maakte hij gebruik van Snapchat Spectacles om kijkers een hernia-ingreep te laten volgen. Dat kon met een bril die te koop is op Amazon voor 150 euro.
Medische ‘Serious Games’ op basis van virtuele realiteit lijken een goed alternatief te zijn voor de evaluatie van medische competenties van studenten geneeskunde. Onderzoekers vergeleken de methode met de Multiple Choice Questions Assessment (MCQ).
Op 2 december vindt aan de Universiteit Hasselt het Limburgs Sportcongres plaats over de toekomst in de sportgeneeskunde.
Een verkennend onderzoek bij een representatief staal van 104 artsen en een staal van 430 patiënten met een licht overwicht aan vrouwen peilde naar de digitale penetratie bij artsen en algemeen publiek. Ook werd hun houding onderzocht in verband met teleconsultatie.
Virtuele werkelijkheid is niet alleen een leuk spelletje; ze kan ook een belangrijke rol spelen in de opleiding geneeskunde. Zo werd onlangs een eerste virtual-realityspel voor meerdere spelers ontwikkeld om gezondheidswerkers te leren hoe ze moeten omgaan met risico’s.
De digitale revolutie: het Verbond der Belgische Specialisten vestigde er al eerder uw aandacht op. Maar met de huidige stroomversnelling van de digitale geneeskunde voelt het zich genoodzaakt het thema samen met u te updaten met als leidraad: eGezondheid: zegen of vloek?
In het kader van éénlijn.be worden per provincie vormingssessies georganiseerd om alle eerstelijnszorgverstrekkers (maar voornamelijk huisartsen) kennis te laten maken met de eHealth-diensten.
Het online zelfhulpprogramma mijnkwartier.be deed het al goed toen het vijf jaar geleden gelanceerd werd, maar scoort nu ook uitstekend op de lange termijn. Met duurzame stressdaling en meer levenstevredenheid.
Wie denkt dat hij last heeft van burn-out, stress, angst, depressie, overspanning of hyperventilatie kan op internetsite ‘Mijn kwartier’ (www.mijnkwartier.be) terecht voor een zelfhulpprogramma. Al eerder was aangetoond dat het programma een snelle afname van de stress teweegbrengt. Nu wijst een opvolgonderzoek bovendien uit dat het resultaat op langere termijn gehandhaafd blijft.
Op 14 juli verdedigde dokter Erik Ranschaert zijn doctoraatsthesis “The impact of information technology on radiology services.” We zoomen hier vooral in op de geschetste toekomstperspectieven van het beroep.
Met de opmerkelijke uitspraak dat privacy vandaag misbruikt wordt als drogreden om vernieuwing tegen te houden, gooide APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel een steen in de kikkerpoel. De incentive voor IT in de gezondheidszorg hoeft niet altijd financieel te zijn, aldus BeMedTech-directeur Richard Van den Broeck.
Met de opmerkelijke uitspraak dat privacy vandaag misbruikt wordt als drogreden om vernieuwing tegen te houden, gooide APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel een steen in de kikkerpoel.
Een recente studie gepubliceerd in Academic Radiology toont aan dat een meerderheid van patiënten hun radiologieverslag bekijkt als ze online toegang krijgen.
Vele arts-patiëntencontacten zien er straks anders uit. “Ongeveer een derde van de consultaties zal kunnen worden verholpen door een ‘kiosk’. De wachtkamer zal eruitzien als de first class-stoel in een vliegtuig.” Dat was één van de vele interessante uitspraken die vielen op het congres in AZ Damiaan, Health by Technology 1.0.
Met de1ste Vlaamse scriptieprijs onlinehulp en Knooppunt-online zet de onlinehulp nieuws stappen.
Op 4 oktober organiseert huisartsenvereniging Domus Medica in het Gentse Vormingscentrum Guislain haar Medisch Psychologische Dag 2014. Het thema dit jaar is ‘Huisarts en internet’. “De arts, de patiënt en het medicament was de titel van het eerste Medisch Psychologische Weekend in 1970. Vijfenveertig jaar later zit de arts in de vierhoek arts, patiënt, medicament … en computer”, zegt dr. Magda Wijns namens de werkgroep Medisch Psychologische Dag.
Wat is de relatie tussen artsen, specialisten, apothekers en de digitale wereld? In welke mate maken zij gebruik van het internet? Hoe hebben zij de digitale middelen en toepassingen geïntegreerd in hun dagelijkse praktijk? Dit heeft het Centre d’Etudes sur les Supports d’Information Médicale onderzocht door middel van een grote enquête bij zorgverstrekkers. Benieuwd naar de resultaten? Published ahead of print.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...