Toekomstige chirurgen kunnen opgeleid worden door virtuele collega’s

De medische opleiding meer toegankelijk maken door gebruik te maken van virtuele realiteit. Dat is het voorstel van de Britse dr. Shafi Ahmed, een van de meest populaire chirurgen ter wereld op Twitter en Snapchat. Iets meer dan een jaar geleden maakte hij gebruik van Snapchat Spectacles om kijkers een hernia-ingreep te laten volgen. Dat kon met een bril die te koop is op Amazon voor 150 euro.

Volgens een verslag van Bloomberg wil de chirurg virtuele realiteit en augmented reality gebruiken om via een avatar hulp en supervisie te bieden aan chirurgen in opleiding, een excellent middel om tegemoet te komen aan het wereldwijd tekort aan artsen en ander zorgpersoneel. Dat tekort wordt geschat op 15 miljoen in 2030.

Het voorstel wordt enthousiast onthaald bij voorstanders van het gebruik van nieuwe technologie. Ze menen dat het geneeskundeonderwijs rijp is voor innovatie en dat technieken als virtuele en toegevoegde realiteit de norm zullen worden in de opleiding van artsen.

Anderen stellen dan weer dat er bij een artsenopleiding niets is dat het direct contact met de patiënt én met de docent kan vervangen. Daarnaast is er het probleem van de mogelijke bedreiging van de privacy van de patiënt enerzijds en de verhoogde druk op de chirurg anderzijds.

Maar volgens dr. Sahfi Ahmed helpt de nieuwe onderwijsmethode bij het demystifiëren en het meer transparant maken van de chirurgie.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

> Bekijk hier de video

> Het debat gaat verder op @specialistkrant & @MediSfeer 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.