Patiënteninfo wordt driedimensionaal met HoloLens 

Voor de operatie van een zogeheten “hallux valgus” (scheefstand van de grote teen, waardoor een knobbel ontstaat aan de binnenzijde van de voorvoet) zet AZ Maria Middelares voortaan een innovatieve, holografische toepassing in.

AZ Maria Middelares zet de HoloLens in eerst instantie in voor educatieve doeleinden. “Voor de patiënt de ingreep zal ondergaan, krijgt hij heel concreet te zien hoe de chirurg de voetbeentjes terug in de juiste positie zal plaatsen. Op die manier hopen we dat hij de ingreep met nog meer inzicht en dus vertrouwen tegemoet zal zien”, vertelt diensthoofd orthopedie Tom Lootens.

Daarnaast wordt er geëxperimenteerd om de HoloLens professioneel in te zetten voor de evaluatie van eventuelekraakbeenletsels ten gevolge van deze scheefstand. Kraakbeen bekleedt gewrichtsoppervlakten en zorgt voor een vlotte beweging van het gewricht, zonder pijn. Door het aangetaste kraakbeen in beeld te brengen met de HoloLens en te behandelen, kan het resultaat van de ingreep in gunstige zin beïnvloed worden. Momenteel loopt er een studie die deze effecten zal beoordelen. In een volgende fase kan dit project een aanzet zijn om de HoloLens ook te gebruiken voor het evalueren van andere gewrichten en letsels.

Sciencefiction

Stijn Michiels, Innovation Catalyst van InspireX, het bedrijf dat deze tool ontwikkelde, licht toe hoe het in zijn werk gaat: “Mixed Reality stelt ons in staat om oplossingen aan te reiken die tot voor kort enkel bestonden in sciencefiction. We visualiseren hologrammen, geprojecteerd door de lenzen van de headset, die bekeken en gestuurd kunnen worden in de ruimte op basis van spraak en handbewegingen. Daarvoor stemmen we af met de arts of chirurg om zijn huidige manier van werken te verbeteren dankzij digitale tools. Dit zorgt ervoor dat nuttige data meteen beschikbaar zijn en contextueel gelinkt aan wat op dat moment relevant is. Zonder dat zijn aandacht verplaatst moet worden naar een pc of tablet.”

Door deze innovatieve manier van werken te introduceren, hoopt AZ Maria Middelares bij te dragen tot een beter resultaat van de ingreep, zodat de patiënt een vlotter herstel tegemoet ziet.

Lees ook:

Hololens blikvanger op medische wereld 2018

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.