Spoedarts scoort met leerprogramma reanimatie

Dokter Nicolas Mpotos heeft de wind in de zeilen met zijn nieuwe leermethode (via gaming) om reanimatievaardigheden te (her)trainen. Drie Vlaamse ziekenhuizen werken ermee of zegden toe om het uit te testen. Mpotos mikt nu op het marktleiderschap in België.

Het verhaal van dit programma begon in 2009 met een doctoraatsproject over een nieuwe leermethode om reanimatievaardigheden te (her)trainen. Dat doctoraat is in 2013 verdedigd. “En dan rijpte stilletjesaan het idee om deze kennis niet als een boek onder het stof te doen belanden. Zo startten we twee jaar geleden met onze cpr-test”, legt dokter Mpotos uit. Intussen is de Vlaamse startup beschikbaar voor ziekenhuizen, met de bedoeling om efficiënter te gaan trainen, inclusief certificering. De test behaalde het kwaliteitslabel van de Belgische Reanimatieraad.

Objectiveerbare kwaliteit

Zeker in de context van accreditering is dat interessant want je hebt objectiveerbare kwaliteit ter beschikking en het programma is efficiënt: de meeste mensen kunnen binnen het kwartier met de verbetertips die worden aangereikt, een certificaat behalen (90% slaagpercentage binnen het kwartier). Ze krijgen tevens een overzicht van hun leercurve. Ziekenhuizen kunnen er opleidingstijd mee besparen.

De gebruiker krijgt onmiddellijk na de test zijn resultaat te zien en zal waar nodig verbetertips oppikken. Hij wordt per mail verwittigd als hij een certificaat haalde en kort voor het verval van een certificaat zal een automatische herinnering verstuurd worden om opnieuw te testen. De test omvat een gaming strategie met 4 vaardigheidsniveaus: bronze (70%), silver (80%), gold (90%) en expert (100%) waardoor mensen intrinsiek gemotiveerd worden zich te verbeteren, heet het.

Dataprotectie gegarandeerd

Door koppeling van de software met de Active Directory van het ziekenhuis is manuele invoer van gegevens verleden tijd. Het beheer en opslag van persoons- en trainingsgegevens gebeurt lokaal binnen de instelling waardoor de dataprotectie steeds gegarandeerd blijft.

Dokter Mpotos: “We startten hiermee eerst in AZ Sint-Lucas Brugge. Intussen zitten we ook in Heusden-Zolder en onlangs is AZ Delta Roeselare ingestapt. Daar leveren we eind dit jaar op. Een leuke erkenning is dat voor een start-up van eigen bodem.”

De ambitie is om nu in Beglë marktleider te worden. Op dit moment is het programma al beschikbaar in vijf talen: Engels, Frans, Nederlands, Duits en Spaans. “We kozen bewust voor een trage groei. Pas in september vorig jaar trokken  we naar de markt en we brengen nog constant verbeteringen aan aan ons product. We willen later ook Europa verkennen.”

Het initiatief is ontstaan als familiebedrijf. Na de ziekenhuizen bestaat de kans dat het programma zich onder meer richt op scholen, weliswaar onder een andere formule. Op dit moment is het een computerprogramma maar het kan evolueren naar een app.

Meer info vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.