Patiënten happig op radiologieverslag

Een recente studie gepubliceerd in Academic Radiology toont aan dat een meerderheid van patiënten hun radiologieverslag bekijkt als ze online toegang krijgen.

Dr. Christoph Lee (departement radiologie universiteit van Washington Geneeskundeschool Seattle) bestudeerde de handelswijze van ruim 61.000 patiënten, 18 jaar of ouder, allen geregistreerd in het gezondheidssysteem daar. Dat gebeurde in 2014. Meer dan 51% van alle patiënten met toegang tot een online radiologieverslag bekeken het online.

“Radiologen moeten zich ervan bewust zijn dat patiënten vaak hun eigen radiologieverslagen lezen als ze er toegang toe krijgen via een patiënten portal”, aldus de auteurs.

Lee et al. noteerden dat het gebruik van het web portal ‘lichtjes hoger’ was in deze studie vergeleken met vroeger. Ze schuiven twee mogelijke verklaringen naar voren: een signaal om patiënten op hun onlinetoegang te wijzen en de diversiteit van de gecontroleerde patiënten.

Patient empowerment

Ze vergeleken deze info met andere medische info. Zo bekeek ruim 59% van de patiënten een labverslag en meer dan 34% een klinische nota. Die patiënten bleken ook makkelijker radiologieverslagen te lezen.

“Deze bevinding kan erop wijzen dat patiënten meer vertrouwd raken met online webportals”, aldus de auteurs. “Patient empowerment met groeiend gebruik van elektronische gezondheidsgegevens kan meer tot zelfmanagement aanzetten en het gebruik van tools bij webportals.”

Vrouwen zijn meer tot deze stap bereid dan mannen, jongvolwassenen (25 tot 39) meer dan 40-plussers. Blanken scoorden ook beter dan Afro-Amerikanen en Spaanssprekenden of sociaal zwakkeren. Wellicht ligt dat laatste aan een lagere ‘health literacy’.

P.S.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.