Wachtlijsten transplantaties verder terugdringen via huisarts

De registratie van orgaandonatie kan vanaf nu ook via de huisarts en de elektronische identiteitskaart. Zo wordt de drempel verder verlaagd in de hoop om de transplantatiewachtlijsten verder terug te dringen.

“Qua orgaandonatie scoort België goed, maar het kan nog beter zolang er wachtlijsten zijn”, zeggen kamerleden Valerie Van Peel (N-VA), Nathalie Muylle (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Vandaag keurde de commissie Volksgezondheid een wetsvoorstel goed waardoor mensen zich vanaf nu ook als donor kunnen laten registreren via de huisarts en via Eid. “Zo kunnen mensen geïnformeerd beslissen én zich makkelijker laten registreren. Dat zal leiden tot meer openheid, ook naar de familie zodat die minder geneigd zal zijn om zich te verzetten. Zo moet het aantal donoren stijgen. Vandaag staan er nog steeds zo’n 1.300 mensen op een wachtlijst”, zegt Van Peel. Tot nu toe was het enkel mogelijk om je als donor via het gemeentehuis te laten registreren.

Lange wachtlijsten

De wachtlijsten voor orgaandonatie blijven lang. Zelfs met ons opting-out-systeem dat de drempel optrekt voor wie tegen is. Nu is immers iedereen donor behalve wie zich expliciet verzet. Alleen ligt dat op cruciale, emotioneel geladen momenten vaak moeilijk bij de familie die toch het laatste woord heeft (ze weigert in 15% van de gevallen). “Daarom is het nog steeds belangrijk je effectief als donor te laten registreren en die keuze ook kenbaar te maken aan je familie. En daar kan de huisarts bij uitstek een rol in spelen”, aldus Van Peel. Vandaag heeft slechts 2,2% van de Belgen zich als donor geregistreerd. Iets minder, zowat 190.000 Belgen, tekende al verzet aan. 

Drie manieren om te registreren

Vanaf nu zal het mogelijk zijn om je op drie manieren als donor te registreren: via het gemeentehuis, via de arts (e-Healthplatform) of gewoon thuis via Eid.

De arts zal de patiënt bijvoorbeeld via het e-Health platform kunnen registreren, zodat de info voor alle transplantatiecoördinatoren meteen raadpleegbaar is. Tegelijk wordt de patiënt er in één klap van bewust gemaakt om dit ook met zijn naaste familie te bespreken. Zodat ook zij op voorhand de wil van de patiënt kent, wat de kans op verzet verkleint. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de artsen dit graag wil doen en ook zelf het initiatief wil nemen om het gesprek aan te gaan. 

Twijfelachtige globale infocampagnes

“Globale infocampagnes zijn relatief duur zijn en hun effect is tijdelijk. En, vaak leiden ze niet alleen tot een stijging van het aantal geregistreerde donoren maar ook tot een stijging van het aantal personen dat zich hiertegen verzet. En dat is natuurlijk net niet de bedoeling", aldus Van Peel. "Het is belangrijk dat de info over orgaandonatie uitgebreid en correct wordt weergegeven, best door iemand met een vertrouwensband: de huisart. Die kan trouwens ook zelf het initiatief nemen tot zo’n gesprek. Met hopelijk een actieve registratie tot gevolg, maar in ieder geval tot een weloverwogen beslissing."

Opmerkelijk is dat Maggie De Block zich eerder terughoudend opstelde tegenover een vergelijkbaar voorstel van de socialisten. De minister van Volksgezondheid vreesde toen de druk van de omgeving dat via de Eid...

Van levensbelang

Je kunt jezelf ook thuis via eID als donor registreren. Eventueel na een gesprek met de arts. Eén donor kan tot 8 leven redden. Het is dus niet minder dan van levensbelang om mensen hiervoor te sensibiliseren.

Dit weekend staat een belangrijk congres met de nieuwste inzichten over transplantaties gepland: Transplantoux.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.