"Bijkomende IT-crisis kunnen we ons niet veroorloven" (UZ Gent)

Het UZ Gent vraagt zijn personeel om voorzichtig te zijn bij het aanklikken van een link op het internet, na een oproep van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Het ziekenhuis maakt al langer gebruik van moderne technologie om cyberaanvallen af te blokken. Maar een 5.000-tal personeelsleden die toegang hebben tot de IT-systemen wordt gevraagd voorzichtig te zijn. "Een bijkomende IT-crisis kunnen we ons niet veroorloven", zegt CIO Christiaan Polet.

Het personeel van het UZ Gent wordt bewust gemaakt van het risico op cybercriminaliteit. "Dat is een grote zorg, zoals voor de coronacrisis", zegt Polet. Een eventuele toevloed aan patiënten kan veel druk op het personeel zetten. "Door bijkomende uitputting is het niet uitgesloten dat het risico vergro ot", zegt Polet. Bovendien zijn enkele interne processen aangepast aan de coronacrisis en werkt heel wat personeel thuis. "Onze systemen zouden dit moeten aankunnen, maar deze situatie is anders", klinkt het. "We moeten meer dan ooit opletten met de link waarop we klikken."

Het UZ Gent werkt met gekende technologie om haar interne IT-systemen te beschermen tegen cybercriminaliteit. Er zijn firewalls geïmplementeerd, virusscanners en netwerkactiviteit wordt gemonitord. Zowat 5.000 personeelsleden hebben toegang tot het informaticasysteem van het ziekenhuis en kunnen met een 2stapsverificatie ook van buitenaf informatie raadplegen. Maar het ziekenhuis zet in op sensibilisering van de personeelsleden om voorzichtig te zijn wanneer ze op het internet surfen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.