Chirurgische robot voert ingewikkelde operatie uit zonder menselijke hulp

Een team van onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit meldt dat het een robot ontwikkelde die een ingewikkelde en delicate chirurgische ingreep op een varken kon uitvoeren zonder menselijke tussenkomst. Bovendien leek de robot het werk beter te doen dan menselijke chirurgen.

Het gebruik van robots in de operatiekamer is niet nieuw, maar de huidige veelgebruikte technologie, zoals het Da Vinci systeem, wordt nog steeds bestuurd door een menselijke chirurg. De Smart Tissue Autonomous Robot, of STAR, een systeem ontwikkeld door Axel Krieger en collega's, is anders. "STAR is het eerste robotsysteem dat een chirurgisch plan in zacht weefsel plant, aanpast en uitvoert zonder menselijke tussenkomst," vertelt Krieger, een assistent-professor werktuigbouwkunde aan Johns Hopkins, aan het tijdschrift Gizmodo .
In de loop der jaren hebben Krieger en zijn team aangetoond dat STAR belangrijke chirurgische taken even goed of beter kan uitvoeren dan menselijke chirurgen, zij het met enige menselijke inbreng. In hun nieuwste onderzoek, dat gisteren is gepubliceerd in Science Robotics, presenteren ze gegevens waaruit blijkt dat STAR zelfstandig complexe laparoscopische chirurgie van zacht weefsel kan uitvoeren op een varken.
De operatie die werd uitgevoerd staat bekend als dunnedarm anastomose en bestaat uit het opnieuw verbinden van de uiteinden van een darm. Het is een operatie die finesse en precisie vereist, want zelfs een kleine fout kan lekken veroorzaken.
Tests die met de STAR-robot op vier varkens werden uitgevoerd, waren volgens de onderzoekers succesvol. In vergelijking met de gegevens van menselijke operaties bleken de hechtingen en steken van STAR nauwkeuriger en consistenter te zijn. Bij de geopereerde varkens werd enkele geen lek vastgesteld.

Hoewel het nog even duurt voordat deze robot mensen opereert, hopen Krieger en zijn team dat systemen als STAR een revolutie teweeg kunnen brengen in andere moeilijke procedures voor weke delen, zoals tumorresecties. En zij zien een toekomst voor zich waarin "autonome robotchirurgische systemen kunnen helpen bij de behandeling van patiënten buiten de normale ziekenhuisomgeving, bijvoorbeeld in traumasituaties op weg naar het ziekenhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    02 maart 2022

    Putain probeert dat met succes uit op de Untermenschen en nazi Schweinen in Oekraïne !