Patiënt controleert zorgverleners via MyHealthViewer, behalve gmd-houdende arts

Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde MyHealthViewer . Daarmee krijgt iedereen toegang tot zijn eigen gezondheidsgegevens, zoals vaccinaties en medicatie. Inloggen wordt eenvoudig, belooft de minister, een kaartlezer is niet verplicht. De patiënt kan zorgverleners extra toelaten en ook afblokken, behalve dan de gmd-houdende arts.

De ziekenfondsen hebben de applicatie samen ontwikkeld op vraag van Vandeurzen. MyHealthViewer is een verlengstuk van het Vitalink, het beveiligde overheidsplatform waarop nu al de gezondheidsgegevens van 6,7 miljoen Vlamingen worden gedeeld.

Wie inlogt op de nieuwe website krijgt info uit zijn medisch dossier, maar ook bijvoorbeeld welke vaccinaties hij heeft gekregen. "Erg handig", zegt Vandeurzen. "Mijn zoon studeert momenteel in het buitenland en dan wordt vaak om een overzicht van de vaccinaties gevraagd."

Daarnaast kan de patiënt consulteren welke medicatie hij moet nemen en in welke dosis. Er worden via het systeem ook uitnodigingen verstuurd voor bevolkingsonderzoeken, zoals naar kanker. Wie minderjarige kinderen heeft, kan ook hun gegevens bekijken. Via Kind en Gezin wordt bijvoorbeeld de positie op de groeicurve meegedeeld.

"De patiënt kiest zelf welke zorgverstrekkers hij toegang tot zijn dossier verleent", zegt Remi de Brandt van het Intermutualistisch college. "Hij kan een zorgverstrekker de toegang ook weer ontnemen behalve als het gaat om de gmd-houdende arts. Daarmee werd immers een apart contract afgesloten. In de toekomst zal de applicatie ook worden opengesteld voor nieuwe doelgroepen, zoals sociaal assistenten."

Op zijn tijdslijn kan de gebruiker ook bijvoorbeeld uitnodigingen vinden voor een  bevolkingsonderzoek (dikkedarmkanker, borstkanker) en apotheker/arts kunnen tips geven voor persoonlijk geneesmiddelengebruik.

Handig zijn ook mediactieschema's (per dag of week) en de toegang tot de vaccinatiestatus via vaccinnet. 

Verder zal de patiënt kunnen zien wie zijn gegevens geconsulteerd heeft in zijn dossier (logfile).

Wat bij een spoedgeval? Dan treedt een noodprocedure in werking die de medische gegevens supersnel toegankelijk maakt. Achteraf valt wel op te volgen wie precies op dat moment wat heeft geconsulteerd.

MyHealthViewer verschijnt in de vorm van een website en moet dus niet worden gedownload. Inloggen kan via een kaartlezer, maar die schrikt veel mensen af door de in het verleden vaak gebrekkige werking. Daarom kan ook worden ingelogd via 'Itsme', de app die werd ontwikkeld om eenvoudig in te loggen op websites van de overheid en die binnenkort ook door de banken zal worden gebruikt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.