Crevits laat in haar kaarten kijken

Tijdens wat allicht haar eerste speech was als Vlaams welzijnsminister, liet Hilde Crevits al even in haar kaarten kijken over de prioriteiten van haar beleid. Dat deed ze in Roeselare, zowat haar thuisbasis, bij de opening van het leer- en innovatiecentrum RADar begin deze week.

De kersverse Vlaamse welzijnsminister sprak nog deels als minister van innovatie, haar vorige bevoegdheid, en dat was logisch op een symposium dat in het teken stond van (ziekenhuis)innovatie. "Innovatie en zorg, het is een fantastische combinatie", stak ze van wal. "Dit succesverhaal is nog te weing bekend in het hart van elke Vlaming."

"Dit initiatief sluit perfect aan bij ons Vlaams innovatiebeleid, met daarin drie grote prioriteiten: duurzaamheid, digitalisering en zorg. Niet dat we alles willen sturen voor innovatie, maar een beetje deden we dat wel. In het verleden werd innovatie in de zorgsector vooral gedreven door farma, biotech en de traditionele healthtechbedrijven, maar nu zien we dat het landschap een stukje diverser werd. Ook IT- en elektronicabedrijven zoeken mee naar ideale oplossingen, maar de krachten zijn nog te weinig gebundeld."

Nog als minister van innovatie lanceerde Hilde Crevits een impulsprogramma voor de gezondheid omdat we van Vlaanderen de hotspot willen maken op het vlak van medische technologie en zorg. "Maar daarvoor moeten we heel veel spelers mobiliseren om de komende tien jaar echt te gaan samenwerken. Dat kan via de nieuwe speerpuntcluster Healthtech. Daarvan maken vandaag al 70 partners deel uit: een 45-tal kmo's, 14 grote bedrijven, de vier UZ's, Zorgnet-Icuro, drie kenniscentra, vijf sectorvertegenwoordigers, VIB, Imec en Vito, en onze Vlaamse universiteiten."

Drie pijlers binnen dat impulsprogramma stipte de minister aan:

  • Onze academische kennis in Vlaanderen over medische technologie uitbreiden;
  • Bedrijven intensief betrekken bij ondezoeks- en innovatiemogelijkheden;
  • De nieuwe technologie effectief implementeren in de zorgsector.

Vlaanderen investeerde daar al 8 miljoen extra om tot gepersonaliseerde digitale geneeskunde te komen. Binnen Vlaio, het Vlaams agentschap voor innovatie en ondernemen, lopen al mooie projecten: het plug- 'n patchproject (slimme pleisters voor epilepsiepatiënten) bijvoorbeeld. Er is ook het Athenaproject (Augmenting THerapeutic Effectiveness through Novel Analytics), het Prismaproject (categoriseren alzheimerpatiënten op basis van ziekteoorzaken). En dan, niet te vergeten, het ADAMproject van AZ Delta Roeselare zelf, dat via AI-modellen medische beslissingen ondersteunt en financieel vanwege Vlaanderen kan rekenen op 600.000 euro.

> RADar officieel geopend in gezelschap Hilde Crevits

“We zullen met AI-modellen ziekte voor zijn” (dr. Karl Dujardin)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    02 juni 2022

    Besten Karl Dujardin
    Die VKF werd misschien wel eens toevallig klinisch gedetecteerd door een oudere huisarts die net als God overal was maar omdat ze niet gedocumenteerd was op 1 strookske EKG papier waren ze , dwz “ DE” VKF + de huisarts , ongeloofwaardig !
    Aan alles kan er “ wat “ haperen , ook aan den techniek !