ADHD is een vaak voorkomende pathologie, ongeveer 1 op de tien schoolgaande kinderen kampt met een of andere vorm van de aandoening.
De behandeling van ADHD berust al jarenlang op psychostimulantia, gedragstherapie of een combinatie van beide. De doeltreffendheid van de behandeling is beperkt omdat ze niet bij alle patiënten werkt. Daarnaast zijn er neveneffecten (vermoeidheid, verminderde eetlust) wat de therapietrouw niet ten goede komt. Bewijzen voor de doeltreffendheid van gedragstherapie -in combinatie met geneesmiddelen- zijn er niet, maar lichaamsbeweging blijkt weldoende effecten te hebben op de behandeling van de symptomen van de ziekte.
Een team van onderzoekers uit Tel Aviv en Chicago testte een nieuwe tool om de ziekte te behandelen; virtuele realiteit. Zo hoopten ze niet alleen de motorische en de cognitieve symptomen te verbeteren, maar ook de therapietrouw.
De onderzoekers rekruteerden veertien kinderen van acht tot twaalf jaar die gediagnosticeerd werden met ADHD en niet behandeld werden. Na het invullen van diverse vragenlijsten om de cognitieve en relationele capaciteiten te testen deden de jongeren achttien sessies op de loopband, met virtuele realiteit, waarbij ze obstakels ‘op de weg’ moesten vermijden. Doel van het scenario was de verbetering van de visuele en cognitieve coördinatie omdat het vermijden van obstakels een bepaald niveau van retroactie en cognitieve load vereist. De jonge deelnemers kregen een dubbele taak: door in het scenario te stappen, met behulp van VR, stapten ze in een verhaal en moesten ze antwoorden op multiple choice vragen over de inhoud van het verhaal.
Na de training met behulp van virtuele realiteit rapporteerden de ouders van de kinderen een verbeterd sociaal gedrag -sociale problemen zijn vaak een aanzienlijk gevolg van de stoornis omdat die cognitief inspannend zijn. Uitvoerende taken verliepen vlotter en het geheugen en de tred waren beter na trainingssessies. Op het vlak van aandacht werden geen veranderingen gerapporteerd.
De auteurs van de studie stellen voor om virtuele realiteit op te nemen in het therapeutisch arsenaal voor de behandeling van ADHD. En ze stellen dat er meer -gerandomiseerd- onderzoek moet gevoerd worden naar de meerwaarde van het gebruik van VR bij de behandeling van de stoornis.