Anesthesisten opleiden met behulp van virtuele realiteit

De opleiding tot anesthesist vergt tijd en middelen die niet altijd goed zijn afgestemd op de realiteit van het vakgebied, en de manier waarop het kennis- en vaardigheidsniveau van de studenten kan worden geëvalueerd blijft onbekend terrein, vooral wanneer het om medische apparatuur gaat. Een Belgisch consortium, geïnitieerd door een anesthesist, Arnaud Bosteels en het onderzoekscentrum Cerdecam, leidde tot een studieproject om daar iets aan te doen, CertifVR.

Het doel van het project is een follow-up methodologie te ontwikkelen aan de hand van de interacties van de student, om zo de certificering van het juiste gebruik van de beademingsmachine in de anesthesie te overwegen en het gebruik ervan te maximaliseren.

Dit project is gericht op de opleiding van artsen in het gebruik van medische apparatuur met behulp van een virtual reality-platform. Expertise in immersieve technologieën wordt geleverd door OneBonsai en Poolpio.

Deze controlemethodologie zal worden ontwikkeld voor twee virtual reality technologieën: immersieve video en immersief universum en zal worden vergeleken met de referentiemethode van de leersimulator die momenteel beschikbaar is in universitaire ziekenhuizen.

Volgens Edouard Auvinet, projectleider van CertifVR gaat het om een buitenkans. “Dit is een geweldige kans om de geneeskunde, de industrie en de academische wereld op een transversale manier samen te brengen om de potentiële ondersteuning van het klinisch onderwijs te verbeteren en een impact te hebben op het nodige evidence-based opleidingscurriculum.”

Het project wil bijdragen aan de opleiding van anesthesisten om hun vertrouwen te vergroten en fouten te verminderen, wat zou leiden tot betere patiëntenzorg in optimale werkomstandigheden.

Na de aanwerving van deskundigen op de verschillende gebieden van anesthesie en technologie op het internationale toneel heeft het project, dat zich momenteel in fase 1 van "Ontwerp en Ontwikkeling" bevindt, zijn eerste scenario voorgesteld op de

ReVolution Research competitie op de Laval Virtual beurs.

Een van de twintig experts die deelnemen aan het project is dokter Gilbert Bejjani, anesthesist en voorzitter van de BSAR. Hij is van mening dat “het gebruik van beschikbare technologische hulpmiddelen voor de basisopleiding en bijscholing van artsen een integraal onderdeel van het curriculum moet zijn. Onderzoek maakt het mogelijk toepassingen voor een betere opleiding te overwegen en te valideren en bij te dragen tot een verbetering van de gezondheidszorg.”

Het doel is nu de eerste zes scenario's van het proefonderzoek te ontwikkelen en af te ronden en ze te testen met partneruniversiteiten zoals de UCL, de ULB en andere met wie  momenteel besprekingen gaande zijn. Niet minder dan 150 studenten artsen en verpleegkundigen anesthesiologie zouden aan het begin van het volgende academiejaar met de eerste tests moeten beginnen.

Het CertifVR project wordt gefinancierd door Innoviris en Vlaio

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.