Belgische start-up in de prijzen op CES-beurs met sensor voor thuisdiagnose slaapproblemen

De start-up Sunrise uit Namen heeft een sensor ontwikkeld die je thuis kan gebruiken om slaapproblemen, zoals slaapapneu, op te sporen. Daardoor is het niet nodig om voor een diagnose naar een ziekenhuis of gespecialiseerd slaapcentrum te gaan. Het bedrijf uit Namen krijgt voor de sensor een innovatieprijs tijdens de grootste techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES). Die beurs, normaal in Las Vegas, vindt dit jaar virtueel plaats.

De sensor van 3 gram van Sunrise moet op de kin worden geplaatst en wordt gekoppeld aan een applicatie op de smartphone. Hij analyseert de slaap op basis van artificiële intelligentie en de microbewegingen van de kin. Die bewegingen worden veroorzaakt door de samentrekking van de ademhalingsspieren tijdens de nacht. 's Ochtends krijgt de be trokkene een analyse die gedeeld kan worden met de arts.

Het diagnosemiddel is al beschikbaar in België. Eind vorig jaar kreeg het een gunstig advies voor goedkeuring in Frankrijk.

Sunrise krijgt tijdens de techbeurs de prijs "CES 2021 Innovation Awards Honoree" in de categorie gezondheid en welzijn. "Een beloning voor bijna tien jaar onderzoek en ontwikkeling", aldus het bedrijf.

Ademhalingsproblemen tijdens de slaap komen vaak voor. Bijna de helft van de mannen en een kwart van de vrouwen ouder dan 40 jaar hebben er volgens Sunrise last van. En heel vaak wordt er geen diagnose gesteld, hoewel de problemen het risico op bijvoorbeeld diabetes en hoge bloeddruk kunnen verhogen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.