Britse AI om patiënten op te sporen die doktersafspraken missen

Het aantal gemiste afspraken bij dokters is een groot probleem -ook in België- Het leidt niet alleen tot tijdverlies en oplopende kosten, gemiste afspraken kunnen ook nefast zijn voor de gezondheid.  De University College London Hospitals (UCLH) ontwikkelde een algoritme met artificiële intelligentie om te voorspellen welke patiënten vermoedelijk niet zullen opdagen.

Een team van de UCLH en University College Londen maakte een algoritme op basis van gegevens van 22.000 afspraken voor MRI-scans waarmee ze 90% van de patiënten konden identificeren die niet zullen opdagen op een afspraak voor een onderzoek in het ziekenhuis.  

“We denken dat we zo gemiddeld twee a drie pond per afspraak kunnen besparen”, zegt neuroloog Parashkev Nachev die meewerkte aan de ontwikkeling van de tool. “Dat is een veel geld voor een groot ziekenhuis met bijna een miljoen afspraken per jaar.” Vandaag moet het ziekenhuis ongeveer elf mensen telefonisch contacteren om één gemiste afspraak te voorkomen.   

Het algoritme is nog niet perfect, maar zelfs een imperfecte opsporingsmethode zorgt al voor veel besparingen en veel kortere wachttijden, zo klinkt het.  

Gemiste afspraken voor geplande onderzoeken in ziekenhuizen zijn hoogst nefast voor het klinisch management en zouden de NHS van het Verenigd Koninkrijk alleen één miljard Britse Pond per jaar kosten, zo blijkt uit een studie in Digital Medicine.  “Het probleem van gemiste afspraken is globaal: Afrika (43.0%), Zuid-Amerika (27.8%), Azië (25.1%), Nood-Amerika  (23.5%) en de rest van Europa (19.3%)”, aldus de onderzoekers van het Institute of Neurology, UCL, London. “Het feit dat die percentages de afgelopen tien jaar quasi onveranderd bleven, toont aan dat het probleem bijzonder complex is.”  

Pleidooi voor meer artificiële intelligentie

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock riep eerder op om vaker gebruik te maken van tools op basis van artificiële intelligentie. “Gemiste afspraken zijn tijdverlies voor personeel en patiënten en verhinderen dat zieke patiënten zo snel mogelijk onderzocht worden.  Bovendien kosten ze de gezondheidszorg een grote smak geld.”

De minister meent dat artificiële intelligentie het potentieel heeft om de zorg te ‘revolutioneren’. “De NHS heeft dit soort innovaties nodig om er zeker van te zijn dat elke penny goed gebruikt wordt.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.