Digitale patch meet bloeddruk diep in het lichaam

Een nieuwe draagbare ultrasone patch kan de bloedruk continu en niet-invasief meten in slagaders diep onder de huid. De tool kan helpen om cardiovasculaire problemen vroegtijdiger en met meer precisie op te sporen. In studies van de University of California San Diego blijkt de patch het net zo goed te doen als sommige klinische methoden voor bloeddrukmeting.

De patch kan gebruikt worden voor real time, continue monitoring van de bloeddruk bij patiënten met hart- of longaandoeningen, kritieke patiënten en patiënten die een chirurgische ingreep ondergaan. De patch maakt gebruik van een ultrasone techniek en kan dus gebruikt worden voor het niet-invasief meten van andere vitale functies en fysiologische signalen diep in het lichaam.

Een onderzoekersteam onder leiding van de University of California San Diego beschrijft het onderzoek in een artikel in de septembereditie van Nature Biomedical Engineering. “Wearables waren tot nu toe beperkt tot het meten van signalen aan het huidoppervlak of vlak onder het huidoppervlak, maar zo krijg je alleen maar het tipje van de ijsberg te zien”, zegt Sheng Xu, professor nano-engineering in de UC San Diego Jacobs School of Engineering en hoofdauteur van de studie. “Het integreren van ultrasone technologie in wearables is het begin van het niet-invasief meten van heel wat andere signalen, biologische events en activiteiten ver onder het huidoppervlak.”

“We voegen een derde dimensie toe aan wearable elektronica”, zegt Xu die ook verbonden is met het Center for Wearable Sensors, UC San Diego.

Met de nieuwe patch kan de centrale bloeddruk in belangrijke slagaders tot op vier centimeter onder de huid continu worden gemonitord. Artsen die meewerkten aan de bewuste studie zeggen dat de technologie nuttig kan zijn bij verschillende procedures.

"De nieuwe tool kan een geweldige aanwinst zijn voor de cardiovasculaire geneeskunde", zegt dr. Brady Huang, co-auteur van het artikel en de radioloog in UC San Diego Health. "In de operatiekamer, vooral bij complexe cardiopulmonale procedures, is een nauwkeurige ‘realtime’ beoordeling van de centrale bloeddruk nodig. En op dat vlak zou de patch de traditionele methoden kunnen vervangen.”

De onderzoekers zeggen wel dat de patch nog een lange weg te gaan heeft voor klinisch gebruik. Er moet nog het een en ander verbeterd worden op het vlak van de integratie van een stroombron, dataverwerking en draadloze communicatiemogelijkheden in de patch. “Vandaag worden die capaciteiten geleverd door externe apparaten. Als we de tool van de werktafel naar het bed willen verplaatsen, moeten al die componenten geïntegreerd worden", zei Xu. Het onderzoekersteam wil samenwerken met experts op het gebied van gegevensverwerking en draadloze technologieën voor de volgende fase van het project.

Wearable ultrasound patch monitors blood pressure deep inside body. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.