Digitale tool om partner van IC-patiënt te helpen

30 tot 50 procent van de naasten van intensive care-patiënten heeft tot maanden na de opname van hun dierbare psychische klachten. Voor hen ontwikkelde het nazorgteam van de intensive care van het Nederlandse Erasmus MC een e-health-interventie om hun mentale gezondheid te monitoren en verbeteren.

“Een opname op IC heeft een enorme impact. Op de patiënt zelf, maar zeker ook op zijn of haar naasten”, zegt coördinator van het IC-nazorgteam Margot van Mol, onderzoeker, psycholoog en IC-verpleegkundige.  

“Mensen kunnen bijvoorbeeld korte vragenlijsten invullen, die hen iets vertellen over hun psychische gezondheid. Aan de uitkomsten van die vragenlijsten zijn vervolgens op maat gesneden acties verbonden. Denk aan handige tips, maar indien nodig ook het advies om een huisarts te bezoeken.”

“Voor de patiënt is het toch erger?”
Naasten van IC-patiënten kunnen tot maanden nadat hun geliefde op de IC lag, nog worstelen met depressie, complexe rouw, angst en sombere gevoelens, weet Van Mol.

“Na alle stress op de IC zit je ineens met iemand thuis die niet meer, of nog niet, degene is die hij was. Het kan zijn dat je nog maanden lang niet zomaar de deur uit kunt voor een boodschap. Of je hobby’s moet opgeven. Dat is nogal wat”, aldus de onderzoeker.

De e-health-interventie is een mooi instrument om naasten het gevoel te geven dat hun gevoelens niet uitzonderlijk zijn. “Naasten denken soms: wat zeur ik nou? Mijn partner leeft nog. Ik was toch niet ziek? Voor hem of haar was het toch veel erger? Maar gevoelens van angst en somberheid horen erbij. Als mensen dat ontdekken, wordt het gemakkelijker om de ervaringen een plek te geven.”

De interventie zal vanaf januari komend jaar worden verwezenlijkt, met geld dat Van Mol al eerder kreeg ZonMw. Het IC nazorgteam zal de e-health-interventie samen met ICT’ers ontwikkelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.