eHealth: digitale kloof op de agenda

De overheid en het medisch korps laten zich wel eens heel lovend uit over telegeneeskunde, maar aan de ander kant zijn er heel wat burgers die niet digitaal bekwaam zijn. Zelf een online afspraak maken met een arts is voor sommigen al een onmogelijke opdracht. 

In 2018 startte LUSS (de Franstalige koepel van patiëntenverenigingen) samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest twee proefprojecten om de digitale kloof te kunnen dichten. De conclusies van de deelnemende vzw's (Solival en Maks) zijn duidelijk.

De eerste vzw werkte samen met meer dan vijftig senioren rond het GMD en merkten dat de deelnemers te weinig informatie hadden over e-health-tools en dat ze ze niet konden gebruiken.

De tweede vzw, een digitale openbare ruimte in de wijk Kuregem, bevestigt het gebrek aan kennis (door een gebrek aan toegang tot informatie) en de incompetentie (door een gebrek aan digitale vaardigheden) die een nefaste invloed hebben op de toegang tot zorg. De projecten brachten ook aan het licht dat het voor een aanzienlijk deel van de Brusselse populatie te moeilijk is om een online afspraak te maken met een arts.

De koepel van patiëntenverenigingen is vastberaden om de politici te blijven wijzen op het feit dat de toenemende digitalisering van de gezondheidszorg niet zonder bijwerkingen is. 

Printen bij de huisarts 

De pandemie heeft de digitale kloof alleen maar groter gemaakt. “Gelukkig heeft mijn huisarts mijn vaccinatiebewijs geprint’: vier op de tien Belgen zijn digitaal beperkt”, zo kopte De Morgen onlangs . “Voor de meeste mensen is het Covid Safe Ticket niet meer dan een vingerbeweging over het scherm van hun smartphone. Maar voor wie geen smartphone heeft of er niet vlot mee kan werken, ligt dat anders: zij dreigen uitgesloten te worden.” Het zijn niet alleen de oudere Belgen die onvoldoende die over voldoende digitale vaardigheden beslissen, aldus De Morgen. “Naast leeftijd zijn ook inkomen en opleidingsniveau bepalend. Twee derde van de laaggeschoolden maakte bijvoorbeeld nog nooit gebruik van e-administratie.” 

Politiek was er jarenlang weinig interesse voor digitale inclusie, maar corona heeft het thema op de agenda gezet, aldus De Morgen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    10 november 2021

    Tik Tak Tokkelen zit de jonge gasten in de vingers van bij de geboorte , maar een gesprek voeren van mens tot mens , schrijven zonder fouten en hoofdrekenen kunnen ze niet meer : hun hersens zijn digitaal geworden en bevatten enkel de cijfers 0 en 1 !
    Brave New World