Hack Healthcare 2021: veelbelovende projecten  

Op 16 en 17 juni namen meer dan honderd personen in Brussel deel aan de Hack Healthcare 2021. Een succes voor een event dat nieuwe ideeën en commerciële modellen wil ontwikkelen in de digitale gezondheidssector.  

Voor de tweedaagse waren er vier thema’s: gepersonaliseerde preventie, data, telegeneeskunde en nieuwe modellen van financieringstechnologie in de gezondheidszorg. 

Tijdens de eerste ochtend verdeelden de deelnemers zich in groepen per thema, affiniteiten, nieuwigheden, nieuwsgierigheid, ... en ontwikkelden ze concrete ideeën in functie van de voorgestelde uitdagingen. De werkgroepen die 's middags en de tweede dag werden gevormd, hadden als doel om samen te werken volgens een gemeenschappelijke template en een specifiek programma om het project vorm te geven. Het ontwikkelingsproces wordt vervolgens gevalideerd door verschillende experts (artsen, verpleegkundigen, ingenieurs, IT-consultants, financiers, advocaten, enz.).

Met de steun van een artsensyndicaat 

Het event werd gesteund door ABSYM Brussel en BHCT voor de thema’s over de nieuwe financiële modellen in de gezondheidszorg. Vier projecten werden voorgesteld. De uitdagingen draaiden om het optimaliseren van competenties door middel van training, het verlagen van de kosten en het financieren van gepersonaliseerde preventie. Dr. Gilbert Bejjani, voorzitter van ABSYM Brussel: “Dit evenement is de voortzetting van een concreet initiatief waarbij we deel uitmaken van een constructieve logica als gezondheidswerker met de wens om een ​​partner te zijn en de verandering te ondersteunen wat artsen en hun werk betreft. Co-creatie is nodig om de kloof tussen de realiteit van startups en artsen te verkleinen.”

MSD en IN4CARE steunden de uitdagingen in de telegeneeskunde. Er werden vier oplossingen ontwikkeld om de ervaring van de patiënt, zijn welzijn en zijn omgeving te verbeteren en om het zorgtraject te optimaliseren. Volgens Azèle Mathieu, Innovation Lead en Associate Director bij MSD Belgium is het belangrijk om verder te gaan dan het nemen van een geneesmiddel en om nieuwe competenties te onderzoeken, samen met andere actoren die betrokken zijn bij het zorgproces. 

Vito steunde het thema ‘Data Value’; de pandemie heeft de samenleving extra bewust gemaakt van het belang van data en de verwerking ervan. Patiënten, artsen, apothekers, enz. zijn in de eerste plaats burgers voor wie het belangrijk is om te kiezen met wie ze hun gegevens delen. Er werd gebrainstormd over vier oplossingen rond innovatie, transparantie en ethiek. Elfi Goesaert, R&D Professional Data Driven Health Promotion bij VITO: “Het is belangrijk om betrokken te zijn bij het gezondheidsecosysteem waartoe we per definitie behoren en om duurzaam, ethisch en transparant samen te werken met alle betrokken actoren.” 

Roche steunde het deel over gepersonaliseerde preventie. Drie uitdagingen werden voorgesteld voor een betere gezondheid van de burger, maar ook voor de optimalisatie van het zorgtraject waarbij de patiënt betrokken is vanaf het meedelen van de diagnose. Eva McLellan, Director en Head of Business Strategy, Transformation and Innovation bij Roche zegt het als volgt: “Ik geloof in gepersonaliseerde preventie, in innovatief partnerschap en in het belang van de betrokkenheid en de optimale ondersteuning van de patiënt gedurende het hele traject: preventie, detectie, diagnose, follow-up en begeleiding bij de keuze van de geneesmiddelen.” 

Het event zal worden gevolgd door een evaluatie die een meer concrete discussie van de nieuwe ideeën mogelijk zal maken en de ‘sponsors’ van Hack Healthcare 2021 in staat zal stellen om concreet aan bepaalde projecten te werken. NumeriKare houdt u zeker op de hoogte!  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.