Nier voor transplantatie voor het eerst geleverd via drone

Om één uur ’s morgens steeg op 19 april een drone op in Baltimore met een nier op ijs om 4,5 kilometer verder te landen in het University of Maryland Medical Center.

Er was bijzondere toestemming vereist voor de lucht van tien minuten en de politie blokkeerde uit voorzorg alle straten langs het traject van de drone die op een hoogte van 120 meter vloog.

Dit geslaagd experiment, de lever werd tijdig en met succes getransplanteerd, toont aan dat de technologie van dronetransport, dat in sommige landen al een feit is voor het vervoer van online aankopen, haal- en doenbaar is om het huidige systeem voor orgaantransport te verbeteren en de kosten te doen dalen. Zo komt de geneeskunde beetje bij beetje dichterbij de sector van de onlineverkoop. Google kreeg dit jaar bijvoorbeeld toestemming om bestellingen via drone te leveren in een paar steden in Australië en in de Verenigde Staten.  

“Ik denk dat we binnen dit en drie à vijf jaar vaker orgaantransporten via drone zullen zien”, zo zegt Joseph R. Scalea, chirurg van het University of Maryland Medical Center aan AFP. “Orgaantransporten via drone zullen mogelijk binnen vijf à tien jaar op grotere schaal kunnen.”  

Tijd is de belangrijkste factor bij orgaantransport. In 2018 kwam 1,5% van de organen niet aan op de bestemming en liep 4% van de transporten een vertraging op van minstens twee uur, zo zegt het Amerikaanse United Network for Organ Sharing.

Vandaag worden organen getransporteerd door gespecialiseerde bedrijven die gebruik maken van lijnvluchten of kleine vliegtuigen boeken indien nodig. In steden wordt het transport bemoeilijkt door files.

Dokter Scalea ziet een toekomst waarin drones verbindingen verzekeren tussen ziekenhuizen en luchthavens of tussen ziekenhuizen in eenzelfde stad. 

“Drones hebben ontzettend veel voordelen, ook voor korte afstanden van zes tot acht kilometer”, aldus de arts. Hij richtte een bedrijf op voor het beheer van gegevens over conventioneel orgaantransport en ‘onconventioneel’ transport dat hij vergelijkt met Uber, een systeem dat meer flexibel is en minder duur dan taxi’s. De gemiddelde kost voor een transport van een nier bedraagt volgens hem 5.000 dollar.  

Dr. Scalea publiceerde onlangs een studie, An Initial Investigation of Unmanned Aircraft Systems (UAS) and Real-Time Organ Status Measurement for Transporting Human Organs, waarin hij de betrouwbaarheid van transport van organen via drone aantoont.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.